Nový most letos nebude

17.01.2019 03:15

Říčka Vlčava si bude muset na nový most ve Starém Rožmitále ještě počkat. Ani letos se nepodařilo stavbu zařadit do městských výdajů. Ostatně – není jednoduché dát jednu čtrnáctinu rozpočtu Rožmitálu na celý rok na jedinou stavbu, i když je to stavba urgentní. Lze jen doufat, že se starostovi nebo někomu z dalších šestnácti zastupitelů podaří sehnat dotaci na krytí alespoň části nákladů.

Přeci jen ale máme pozitivní zprávu. Radnici se podařilo ke konci roku nechat vypracovat projekt, takže v nejbližších měsících může následovat stavební povolení a pak výběrové řízení na stavební firmu. Ta, která předloží nejnižší rozpočet, bude moci začít stavět. Když budou ovšem peníze.

Ostatně nejen peníze hrály a hrají u našeho mostu roli. Poté, co spadla v Praze – Tróji lávka, se najednou zjistilo, že téměř všechny mosty v republice potřebují opravu. Takže začal být nedostatek nejen stavebních firem přes mosty, ale i projektantů. Náš most nakonec vyprojektovala za 400 tisíc plzeňská firma Valbek, která dělala předloni a vloni také diagnostický průzkum a studii.

Stavba mostu bude stát kolem 10 milionů korun a bude trvat asi půl roku. Definitivně je rozhodnuto, jak bude v době výstavby vedena náhradní doprava. Západně od přečerpávací stanice odpadních vod bude položen provizorní most, jenž bude zapůjčen od Správy státních hmotných rezerv. Tato varianta se ukázala jako nejlacinější řešení – levnější než umístit do koryta velkoprůměrové roury, a ty zasypat nebo svézt dopravu do aleje, a tu pak znovu opravit. Nedávným položením nového asfaltu by stejně tato varianta nepřicházela v úvahu.

To vše se bude ale odehrávat pravděpodobně nejdříve v roce 2020.

Historii mostu si můžete přečíst na https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/kauza-cvokarska-a-most/

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode