Nový seriál se jmenuje Život s Vlčavou

16.10.2013 18:08

Dnes zahajujeme nový seriál, který věnujeme přírodnímu živlu, se kterým od nepaměti zápasí obyvatelé Starého Rožmitálu, a to především v části nazývané Luh. Ano, budeme psát o říčce Vlčavě, někdy nesprávně už ve Starém Rožmitále nazývané Skalicí či jak říkají starousedlíci, prostě o potoku.

Budeme také vyprávět o velké vodě a o povodních, jež provázejí všechny, co podél potoka bydlí. Samozřejmě nikdy se nejedná o izolovanou událost, protože velká voda ohrožuje i obyvatele města Rožmitál p. Tř., kteří žijí podél toku.

Ale u nás ve Starém Rožmitále vše začíná. Tady se bublavé potůčky mění v dravou řeku.

V seriálu se pokusíme zmapovat nejznámější povodně, přeměnu vodoteče Vlčavy, boj občanů s úřady o Podzámecký rybník, současný stav i opatření, která by měla při povodních zabránit škodám či je alespoň minimalizovat. Budeme psát i o zdánlivě nesouvisejících věcech jako je lesní hospodaření Karla Gangloffa nebo výstavba silnice I/19.

Předpokládáme, že seriál bude mít patnáct dílů, které budeme publikovat v týdenních intervalech vždy ve středu.

Se seriálem jsme již vlastně začali v srpnu, kdy jsme zveřejnili dva díly o expedici k pramenům Vlčavy. Viz: https://www.staryrozmital.cz/news/expedice-k-pramenum-vlcavy-i/ a také https://www.staryrozmital.cz/news/expedice-k-pramenu-vlcavy-2013-ii/

Musíme totiž znát, odkud se k nám valí spousty vody v čase, kdy Brdy bičují deště či v nich bleskurychle taje sníh.

Takže klikněte vlevo na lištu s názvem seriál Život s Vlčavou.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode