O knize Cvokaři píší regionální časopisy na Mýtsku a Hořovicku

21.06.2013 10:10

Hostivické vydavatelství Baron, které se zaměřuje na regionální literaturu, vydalo knihu Cvokaři (o níž jsme již psali, ale přesto...), jež vůbec poprvé komplexně popisuje zaniklé řemeslo cvokařské či - jak se někde nazývalo - cvočkařské. Cvokařina nebo-li ruční výroba kovaných hřebíků a cvočků do bot, bývala kdysi častým zaměstnáním našich předků na Podbrdsku.

 O publikaci teď píší regionální časopisy na Mýtsku nebo Hořovicku.

V knize se lze dozvědět nejen dějiny tohoto těžkého řemesla na Rožmitálsku, ale široký záběr publikace přináší i zajímavé historické údaje z dalších regionů v Brdech. Autor si dal navíc práci, aby zdokumentoval pokud možno všechny tradiční cvokařské výrobky a zaznamenal i s cvokařinou související lidovou poezii.

Hodnotu knihy zvyšuje i fakt, že jsou v ní popisovány vzestupy a pády řemesla od začátku 18. století, kdy se u nás objevilo, až do jeho konce v šedesátých letech 20. století. A to na pozadí celospolečenských hospodářských a politických událostí. Čtenář se tak může snáze ve faktech souvisejících s cvokařinou orientovat.

K prolistování jsou Cvokaři vystaveni ve Cvokařském muzeu (společně s knihou 120 let SDH Starý Rožmitál).

Vázanou knihu Cvokaři o 184 stranách a s desítkami ilustrací lze za 240 Kč koupit přes e-mailovou adresu v kontaktech tohoto webu nebo v drogerii na náměstí v Rožmitále pod Třemšínem.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode