O současné hasičské zbrojnici se rozhodlo před 85 lety

21.10.2020 00:04

V roce 1935 už byla s hasičskou kolnou ve Starém Rožmitále neudržitelná situace. Byla zapuštěna půldruhého metru do břehu v nynější Rybově ulici, takže trpěla velkou vlhkostí. Skladiště nemělo strop, prach a smetí znečišťovaly stroje i nářadí a hadice trouchnivěly.

Sbor dobrovolných hasičů proto obci navrhl, aby se skladiště zbouralo nebo prodalo a postavilo se nové. A tak 21. října 1935, tedy na den před 85 lety, obecní zastupitelstvo Starého Rožmitálu žádost hasičů projednalo a schválilo, aby bylo postaveno nové skladiště na zahradě obecního domu v chudobinci. Zástupci hasičů slíbili, že si veškerou práci, i zednickou, sami udělají zdarma.

Obec rozhodla dát na stavbu skladiště do rozpočtu 1 000 Kč, dalších 10 000 Kč si půjčit u Okresní hospodářské záložny a přidat peníze z prodeje dosavadní kůlny, který vynesl 2 000 Kč.

V březnu 1936 se hasiči na schůzi usnesli zadat zhotovení plánů na výstavbu skladiště o výměře 8 x 10 metrů Ludvíku Jiříkovi a ihned se začalo se stavbou. Z cihelny velkostatku v Březnici se koupilo osm tisíc cihel a u Leopolda Vočky z Rožmitálu vápno a cement. Staviteli Jiříkovi, který o 36 let později stavěl ve Starém Rožmitále také kulturní dům, byla zadána veškerá práce, přičemž mu hasiči vydatně pomáhali neplacenou brigádnickou činností. Poslední dubnový den roku 1937 pak byla hasičská zbrojnice, která SDH Starý Rožmitál slouží doposud, dokončena.

Hasičská zbrojnice při oslavách 120. výročí založení sboru v roce 2011

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode