Od kdy je Rybova mše součástí půlnoční mše?

24.12.2018 01:49

Desítky lidí z Rožmitálu i blízkého či vzdálenějšího okolí si dnes večer přijdou do starorožmitálského kostela Povýšení sv. Kříže poslechnout tradiční Českou mši vánoční Hej, mistře Jakuba Jana Ryby.

Použili jsme slovo tradiční, víme však, od kdy je ve Starém Rožmitále Rybova skladba součástí půlnoční mše? Je známo, že poprvé zazněla v noci 24. prosince v roce 1796. Tehdy ji rožmitálský kantor a regenschori uvedl jistě užaslému publiku v premiéře. Pak už ale historici tápají, neboť když už, tak se ve starých zápisech píše jen o mši bez bližšího určení.

Současný ředitel kůru Hubert Hoyer, který je jistě nejpovolanější osobou, jež může do našeho pátrání vnést světlo, nám napsal, že z různých svědectví a poznámek na notových partech lze konstatovat, že Rybova mše byla ve Starém Rožmitále uváděna za první republiky a pak určitě za protektorátu.

Od roku 1959 je to už pak zcela jisté, neboť pan Hoyer se ji od svých deseti let pravidelně aktivně účastní. A poznamenejme, že letos tomu nebude jinak. Na kůru bude o desáté hodině štědrovečerní stát po šedesáté!

Před 15 lety vyšla Rybova mše v podání rožmitálských hudebníků a zpěváků pod vedením Huberta Hoyera na DVD

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode