Ošklivý pád šampiona v zámeckém parku

22.05.2020 04:27

Včera jsme přinesli zprávu, že tomu bude zítra 40 let, co Rožmitálskem vedla etapa cyklistického Závodu míru. V roce 1980 se v Rožmitále ale konalo i mistrovství Československa v cyklokrosu. Stalo se tak 12. ledna, trať měřila 25 a půl kilometru a jeden okruh 2 500 metrů. Jelo se na sněhu a ledu za teploty minus 13 stupňů. A kde 47 cyklokrosařů jezdilo? Mezi Podzámeckým rybníkem a Kuchyňkou. Start byl na náměstí, pak vedla trať kolem zámku na hráz, do zámeckého parku, po můstku na Obůr a kolem moštárny zpět na náměstí.

Závod vyhrál překvapivě Petr Klouček a porazil favorizovaného Miloše Fišeru, který ale měl na trati ošklivý pád. Připomeňme si, co tenkrát psal o rožmitálském mistrovství deník Mladá fronta:

„Klíčovým bodem závodu se stal sjezd z hráze Podzámeckého rybníka do parku. Už čtvrté kolo odvážně, téměř až riskantně, diktuje tempo Miloš Fišera, zhruba v patnáctimetrovém odstupu za ním jen jediný drží krok – Petr Klouček. V těchto místech náš už čtyřnásobný mistr ČSSR Miloš Fišera získává nejvíce. Opět bez zábran se spouští ledovkou mezi stromy. Pád! Hrozný, silný náraz hlavou a ramenem do staletého kmenu, jezdec se chvíli potácí, pak váhá, ale nakonec pokračuje... Mezitím je už jiný muž v čele závodu – Petr Klouček. Tady se vlastně rozhodlo, už bylo jasno. V těchto chvílích si jede poprvé pro titul třiadvacetiletý rodák z Pardubic.“

Nám zbývá pro úplnost dodat, že otřesený Fišera závod dokončil na 15. místě s téměř tříminutovou ztrátou na vítěze. Na rozdíl od Kloučka asi na Rožmitál neměl zrovna příjemné vzpomínky.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode