Oživlý Betlém Rožmitálský

23.12.2017 20:08

Ve Starém Rožmitále odehrála událost, která tu ještě nebyla a o níž se bude dlouho povídat. Nejdříve obyvatelé obce dostali už před pár dny originální pozvánku a poté se plni zvědavosti dnes vpodvečer za větrného počasí vydali do Ruslandu k betlému.

Tady jim Jiří Šmíd s pětadvaceti spolupracovníky vykouzlil na své zahradě za zvuků České mše vánoční Jakuba Jana Ryby úchvatnou předehru Štědrého dne. Jesličky s Ježíškem, Marií, Josefem, ovečkami a starorožmitálským kostelíkem doplnili tři králové, hospodyně, myslivec, pekařka a další a další, kteří přinášeli jezulátku dary. Sedmnáct postav v podání starorožmitálských občanů, jejichž jádro tvořil už dobře známý divadelní spolek při sboru dobrovolných hasičů, vytvořilo oživlý betlém, který nadchl na osmdesát přihlížejících. Ti, aby si také, stejně jako Ježíšek, zahřáli nožičky, byli počastováni lihovinou a děti výborným čajem.

Věřme, že dnešním představením byla založena tradice starorožmitálských oživlých jesliček. A poděkujme všem pořadatelům, osvětlovačům, zvukařům, kameramanům, tvůrcům malovaných kulis a dřevěných soch a především Jirkovi Šmídovi (Baronovi), který vše vymyslel a dokázal zorganizovat. 

Pozvánka

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode