Petici podepsaly už stovky lidí

23.09.2006 18:08

23.9.2006    Příbramský deník   

 

Majitelé zámku nikdy nepožádali o dotaci

Rožmitál - Zub času neúprosně nahlodává nejvýznamnější památku města, kterou je místní zámek. Vlastníkem je společnost Trinity Coop. Majitelem společnosti je z 20 procent Arcibiskupství pražské, majoritním vlastníkem je Roderick Marshall.

Představitelé církve se dušovali, že společnost byla založena za účelem rekonstrukce zámku. Bohužel skutečnost je jiná. Zámek se rozpadá před očima a každého z obyvatel to štve. Našlo se několik nadšenců, kteří připravili petici. Dnes je pod ní podepsáno asi 500 lidí.

Situaci řešili i radní. Dopisem byl informován tehdejší ministr kultury Vítězslav Jandák. „Odpověď, kterou poslal jeho náměstek, dost překvapila. Vyplynulo z ní, že společnost o státní dotaci na rekonstrukci nikdy nepožádala. Nedaří se zkontaktovat vlastníky. Nereagují na dopisy, neberou telefony. Přitom máme firmu, která by zámek koupila,“ uvedl starosta Josef Vondrášek. Myslí si, že město jako tehdejší vlastník zámku situaci podcenilo. V roce 1998 radnice památku darovala církvi. „V darovací smlouvě nebyly zahrnuty žádné podmínky. Něco v tom smyslu, aby nový vlastník udělal vše proto, aby zámek nehyzdil město,“ doplnil Vondrášek.

Tvůrci petice říkají, že jejím smyslem není útok na současné nebo budoucí majitele. Jde jim o to, aby někdo problém řešil. Až bude shromážděn dostatek podpisů, bude petice zaslána majitelům zámku, ministerstvu kultury a Národnímu památkovému ústavu v Praze.

Text k fotografii: Hlavní věž zámku by mohla být pro návštěvníky města zajímavou atrakcí. Je z ní hezký výhled do krajiny.



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode