Po dlouhých letech zažil Starý Rožmitál opět masopustní průvod

02.03.2014 10:11

AKTUALIZOVÁNO 2.3.2014 v 17.30 hod.

Naše zpráva o včerejším staroměstském masopustním veselí, kterou si můžete stále přečíst níže, vzbudila velký ohlas nejen v Rožmitále, ale i v širokém okolí. Proto na konci zprávy přidáváme ještě pár fotografií, které jsme do redakce právě dostali.

Původní zpráva z dnešního dopoledne:

Po 22 letech opět prošel v sobotu 1. března 2014 Starým Rožmitálem masopustní průvod. Rozpustilý rej nejroztodivnějších masek vzkřísili po tak dlouhé pauze místní dobrovolní hasiči a management hospůdky U splavu.

Bujaré veselí, které předchází dlouhému období půstu do velikonoc, má ostatně ve Starém Rožmitále dlouhou a velkou tradici.

Vesnicí pravidelně procházely průvody maškar, z nichž byla oblíbená kobyla, bába a flašinet. Některý z účastníků si s tahací nebo foukací harmonikou vlezl do bedny s klikou a ostatní ho dopravovali z místa na místo. Průvod končil utopením Bakchuse v Podzámeckém rybníce nebo ve Vlčavě. Na konci 80. let patřilo za hlavní rekvizitu divadelní dělo, se kterým se chodilo střílet až do města na budovu radnice. Maškary se zastavovaly v každém stavení a dostávaly šišky (koblihy), jitrnice či tlačenku.

Vždyť tou dobou bývaly zabíjačky, ale také svatby.

A jedna taková svatba se odehrála i letos přímo na návsi. A aby toho nebylo dost, rovněž se křtilo. A hlavně bylo všude veselo a celé odpoledne i podvečer vynikající nálada. Nu, podívejte se sami.

Nejdříve společné foto aktérů letošního staroměstského masopustu.

Ze všeho nejdříve ale proběhla ale důkladná příprava na průvod.

Staré Město táhne na město nové.

Součástí masopustního reje byla také svatba...

...a křest miminka, které po požití živé vody...

... okamžitě zázračně povyrostlo.

Masopustnímu veselí, koblížkům a dobrému truňku neunikl žádný obyvatel Starého Rožmitálu.

Bylo to nádherné. Tak zase za rok. Ale určitě! Foto: Lucie Trefná a Marta Jeníčková.

 A ještě nakonec: Kdo si chce prohlédnout ještě dalších asi 150 fotografií ze starorožmitálského masopustu po 22 letech, nechť klikne na: https://narodnihazenarozmital.rajce.idnes.cz/masopust_2014/

 

                                              

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode