Po více než sto letech bude stát na Třemšíně rozhledna – 6/8

13.12.2018 06:40

Další výšková stavba se na Třemšíně objevila po druhé světové válce. Nejednalo se však o rozhlednu, ale o dřevěnou triangulační věž, která byla dostatečně vysoká, aby překonala výšku stromů a nabídla výhled do okolí. Na Třemšíně však stála krátce, neboť v šedesátých letech podlehla silné vichřici.

Spíše provizorní stavba vyrostla na Třemšíně v sedmdesátých letech, a to pro potřeby armády. Hojně ji však využívali i turisté. V roce 1990 byla opravena a nadále volně přístupná. Brzy však věž přerostly okolní listnaté stromy a tak jakýsi výhled do kraje byl možný pouze v zimě po opadání listí. Postupem času začala dřevěná, devět metrů vysoká stavba nezadržitelně chátrat.

V roce 2012 byly kvůli hnilobou napadeným nosným sloupům odebrány tři výstupní žebříky, zlikvidováno spodní patro a z „rozhledny“ zbylo jen nepřístupné torzo. 25. července o tři roky později dokonal dílo zkázy požár a den nato se konstrukce zřítila. V té době už ale zase Třemšín na základě zákona o církevních restitucích patřil Arcibiskupství pražskému.

Ještě ale před tím, v roce 1999, kdy byl Třemšín státní, vyhlásilo město Rožmitál ve spolupráci se Svazkem obcí Třemšín veřejnou sbírku na výstavbu nové rozhledny. Během jejího ročního trvání bylo sice vybráno 160 tis. Kč, jednalo se však o částku, která představovala pouze desetinu odhadovaných nákladů.

V roce 2000, uvádí internetová stránka  rozhledny.webzdarma.cz, se nabídla plzeňská firma GES Electronics, že na Třemšíně postaví 40 metrů vysoký vysílač mobilního operátora. Opláštěná železná konstrukce se však zásadně nelíbila okresnímu úřadu v Příbrami, který stavbu zamítnul.

Když byly v roce 2002 v Rožmitále vystaveny čtyři různé makety budoucí rozhledny vypracované studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a místní občané měli vybrat jednu z variant, zdálo se, že je vše na dobré cestě k úspěšnému vybudování věže. Veškerá snaha ale záhy ztroskotala na nedostatku financí a na obavách archeologů týkajících se možného znehodnocení vrcholu kopce.

Pokračování 15. prosince.

Poslední roky se na dřevěnou věž postavenou armádou (na snímku Terezy Dudíkové) již nedalo vylézt ...

... až se 25. července 2015  po požáru zřítila. Foto: Ing. Josef Hrdina

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode