Po více než sto letech bude stát na Třemšíně rozhledna – 7/8

15.12.2018 04:41

Podle rozhledny.webzdarma.cz svitla v roce 2007 naděje rozhlednu zafinancovat ze státních kompenzačních dotací pro obce v regionu v souvislosti s chystaným americkým radarem, které sliboval premiér Topolánek. Celá akce s výstavbou radaru však byla po mohutných protestech veřejnosti pozastavena.

Nezávisle na slibech vlády jednala o rozhledně rožmitálská radnice, která se ostatně proti radaru spolu s dalšími obcemi rezolutně postavila. Začátkem roku 2008 už začali radní posuzovat studii věže, ta však neprošla městským zastupitelstvem. Navíc zastupitelé doporučili ustavit odbornou komisi, která by se výběrem vhodného projektu zabývala.

Komise se shodla na vyloučení kamenné stavby pro vysoké náklady. Rovněž tak na doporučení architektů vyloučila celodřevěné stavby, které mají krátkou životnost. Nakonec komise shromáždila třicítku různých typů rozhleden, z nichž pak byly vybrány tři typy, které byly předloženy osmi projektantům. Ti měli připravit studie a na základě následného výběru komise prezentovat zastupitelstvu vhodné návrhy.

Začátkem roku 2009 psal Příbramský deník, že do jara vybere komise architektonický návrh, který předloží zastupitelstvu a radnice následně zažádá o peníze z některého z dotačních titulů. Dotace ale nepřišly a základním problémem byl tedy zase nedostatek finančních prostředků, i když se na stavbu vybíraly peníze na mnoha turistických a společenských akcích formou sbírky. K umístění stavby se mezitím aspoň souhlasně vyjádřila řada příslušných orgánů, a to i včetně Státního archeologického ústavu Praha.

Podoba nové rozhledny byla rožmitálskými zastupiteli vybrána v březnu 2009. Jednalo se o projekt rožmitálského architekta Lukáše Pejsara, který již v roce 2008 navrhnul pro Třemšín betonovou rozhlednu, která ovšem nebyla přijata. Jeho nový návrh představil rozhlednu 25 metrů vysokou, tvořenou kovovým vřetenem s nosným pilířem a dřevěným opláštěním.

I když se stavba rozhledny objevovala každý rok v investičním plánu města, její osud nezávisel jen na chybějících penězích. O Třemšín totiž v rámci nároků na bývalé arcidiecézní  lesy zažádalo podle zákona o církevních restitucích Arcibiskupství pražské. Sice jej ještě spravovaly Lesy České republiky, ale už o něm nemohly rozhodovat.

Dokončení 17. prosince.

Dva z vícero - nepříjatých - návrhů z roku 2008 (vlevo ateliéru Architecture Arsfabrica, vpravo Lukáše Pejsara)

Nový návrh architekta Lukáše Pejsara z roku 2009, který měl být realizován

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode