Podvečerní bouřka napáchala škodu

04.08.2018 21:29

Nejméně jedna domácnost přišla ve Starém Rožmitále při dnešní podvečerní bouřce o elektrické spotřebiče. Jasný záblesk a okamžitý ohromný hrom dával kolem šesté hodiny jasně a okamžitě najevo, že uhodilo na konci Aleje Johanky z Rožmitálu.

Blesky šlehají do vysokých stromů aleje už desetiletí a dá se říci, že si na řádění letních živlů obyvatelé Luhu už pomalu zvykli. Na škody napáchané bouřkou si lze ale zvykat dost těžko. Nejhorší bouřky podle lidového podání vždy přicházely a přicházejí od sv. Panny Barbory, tedy od Pročevil. Těch se lidé báli vždycky nejvíc. Dříve, když ještě byly střechy chalup pokryty šindelem či došky a hasiči buď ještě neexistovali či měli jen ruční stříkačky, bývaly následky blesků mnohem horší. I ve Starém Rožmitále.

Například v roce 1893 zapálil blesk hostinskému Vonáškovi stodolu a v roce 1922 shořela od blesku pila na Obžeře. Nejvíc si ale užil farní kostel, fara a kaplanky. Kompletně vyhořel 5. května 1794, kdy udeřil blesk do fary a vzniklý oheň byl tak silný, že roztavil zvony. 17. května 1887 zapálil blesk horní část báně kostelní věže a tři ženy z Bukové, které se pod věž schovaly, byly popáleny. A ještě jeden požár jako následek bouřky: 6. srpna 1899 uhodilo do kaplanek, což přimělo faráře, aby nechal na faru i kostel zřídit hromosvod.

Ilustrační snímek

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode