Postaví církev na Třemšíně rozhlednu?

27.08.2015 06:09

Minulý týden jsme v Novinkách přinesli zprávu, že se po požáru zřítila rádoby rozhledna na Třemšíně, na kterou se v posledních letech stejně nedalo vylézt, a když se ještě dalo, tak stejně nebylo pro vysoké stromy nikam vidět.

V této souvislosti jistě není bez zajímavosti vyjádření ekonoma pražské arcidiecéze Karla Štíchy pro internetový portál podnikatel.cz. V obsáhlém rozhovoru o ekonomických představách arcibiskupství, jenž byl veden ještě před zřícením třemšínského torza, se pan Štícha vyjádřil i ke vztahu církve a turistiky i o záměrech s Třemšínem takto:

„ ...máme několik záměrů, snažíme se účastnit se veletrhů turistického ruchu a prezentovat i to, co máme dneska už k dispozici (myšleny sakrální stavby – naše poznámka). Samostatným fenoménem je tzv. poutní turistika. Jedná se o nabízení poutních míst jako míst, která umožňují nejenom návštěvu významných sakrálních staveb, ale i doprovodný program.

Plánuje se například rekonstrukce Staré Boleslavi. Před pár dny jsem také seděl u podepisování smlouvy na kompletní rekonstrukci Svaté hory u Příbrami, což je tradiční místo s velkou frekvencí zájezdů. Vrací se nám Blaník, a to jak Velký, tak Malý. Na Velkém Blaníků stojí rozhledna a na Malém by chtěl pan kardinál obnovit kapli. Už se připravuje projekt, že se opět vytvoří místo, kam se dříve mířily pěší poutě.

Vrací se nám také Třemšín v Brdech, kde stojí polorozpadlá rozhledna zarostlá stromy. Už jsme projednávali záměr zdejší rozhlednu obnovit.“

Za týden přineseme materiál, jak mohla před 80 lety vypadat na Třemšíně kamenná rozhledna a jak ji navrhl před několika roky rožmitálský architekt Lukáš Pejsar.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode