Požár v Rožmitále: Část hasičů se vrací domů

27.08.2020 08:12

Vysoce výkonné čerpadlo, které je schopno za minutu naplnit vodou velkokapacitní hasičskou cisternu, sehrálo v noci na dnešek rozhodující roli při hašení obrovského požáru štěpky ve výrobním a zemědělském areálu v Rožmitále pod Třemšínem.

Obyvatelé Starého Rožmitálu nevěřili brzy ráno svým očím, když se od Podzámeckého rybníka celou Rybovou ulicí, kolem kaplanek a po louce pod Petákovým vrškem plazil had přes dvacet centimetrů široké hadice natažené k jeden a půl kilometru vzdálenému ohni. Kolem třetí hodiny ráno se hasičům podařilo protlačit hadici zarostlým mostkem pod silnicí I/19 a položit ji na strniště až k požáru. A pak už šlo všechno velmi rychle. Oheň neměl proti záplavě vody žádnou šanci.

Přesto ještě kolem sedmé hodiny jezdí kyvadlově hasičské cisterny, aby hasiči na místě mohli uhasit lokální ohniska. Žádné nebezpečí však už nehrozí, vítr ustal, ale haldu štěpky budou hasiči hlídat ještě několik dní.

Desítky hasičů z třech krajů odvedli v Rožmitále vynikající práci a lze všem jen a jen poděkovat za obětavý zásah. Všichni si zaslouží pochvalu, z velitelství z Kladna ovšem vyzdvihli podíl rožmitálských hasičů v čele s jejich velitelem Milanem Polákem. Ti byli včera odpoledne první, kteří s ohněm bojovali tváří v tvář a po vystřídání byli zcela grogy. Milan Polák, který je také starostou SDH Starý Rožmitál, pak řídil celou noc čerpání vody do cisteren na parkovišti u Podzámeckého rybníka.

Dnes ráno se domů teprve vraceli i členové starorožmitálského sboru, naštěstí to měli do postelí jen pár stovek metrů. Unaveni, ale šťastni. Někteří šli rovnou do práce, jiní dostali od zaměstnavatele zasloužené volno.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode