Pozor! Kvete chlapice

14.07.2013 11:02

Právě je období, kdy kvete chlapice neboli tužebník jilmový (Filipendula ulmaria), které se také říká vředový kořen. Podle starorožmitálských usedlíků léčí řadu nemocí. Vlažný odvar prý spolehlivě vyléčí nehojící se rány na kůži, vyrážky i gangrénu. Používá se také vnitřně jako močopudný a potopudný prostředek, při onemocnění ledvin a poruchách látkové výměny.

Pro léčebné účely se řeže bílý květ s asi 30 cm dlouhým stonkem i listem a suší se v průvanu, nejlépe na půdě domu, kde prý svou jodovou vůní zažene i červotoče z trámů krovu. Odvar se dělá takto: do tři čtvrtě litru vody se dá deset až dvacet gramů sušené rostliny a uvede se do varu. Jakmile var přejde, sejme se roztok z plotny a deset až dvacet minut se ponechá louhovat. V ledničce odvar vydrží v lahvi celý měsíc.

U nás na Rožmitálsku chlapice roste vzhledem k vyšší nadmořské výšce a vlhkosti hojně, všude kolem vody, i v lese. Náš snímek je od Vlčavy z nábřeží Bartoloměje Sadílka v Luhu. Spousta je jí také na louce pod Petákouc vrškem. Informace o rostlině najdete také ve Cvokařském muzeu na informačním panelu.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode