Před 10 lety vznikla jedinečná autentická nahrávka Rybovy mše - I

19.12.2013 04:44

Za pět dní to bude přesně deset let, co ve farním kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále vznikla ojedinělá nahrávka slavné Rybovy České mše vánoční Hej, mistře.

24. prosince 2003 se v chrámu, ve kterém Jakub Jan Ryba v roce 1796 patrně poprvé svoji, později tak proslavenou skladbu, uvedl, sešli muzikanti a zpěváci z Rožmitálu a okolí, aby rozdali radost všem lidem dobré vůle. A lidé dobré vůle tehdy do posledního místečka také kostel zaplnili. Společnost Jakuba Jana Ryby poté nahrávku vydala na CD i DVD.

Místní umělci - různého věku, různých profesí, místní i přespolní - uvádějí mši na Štědrý večer ve starorožmitálském kostele rok co rok, ale pokaždé je odlišná. V textu ke kompaktnímu disku se píše: (V roce 2003) „vznikla nahrávka zachycující dílo v takovém provedení, v jakém se již nikdy nezopakuje, neboť jedenkrát zaznělo a příště to může být zcela jiné.“

Připomeňme si, že Hubert Hoyer, který tehdy – tak jako každý rok – řídil chrámový sbor a orchestr, to neměl vůbec jednoduché. Na nevelkém kůru se museli natěsnat muzikanti, sólisté i sboristé zrovna tak, jak tomu asi bylo, když skladbu dirigoval sám autor. Na rozdíl od roku 1796, kdy na Štědrý den pršelo a vál silný vítr, bylo 24. prosince 2003 venku klidno a – 19°C a v kostele naměřili jen slabé čtyři stupně.

„Mrazivé počasí nedovolilo vyjet zpěvákům z Březnice, některé sklátila nemoc, jiné ochromilo nachlazení, to vše byla a jsou rizika živého předvádění, se kterými je třeba počítat,“ vzpomíná autor textu k hudebním nosičům. O to víc si zaslouží obdiv všichni protagonisté a především zpěváci, kteří v teplotě rovnající se podmínkám v ledničce, vydrželi s hlasem po celých čtyřicet minut skladby, a ještě poté přidali spršku koled.

V dalších pěti pokračováních tohoto miniseriálu budeme psát nejen o starorožmitálské nahrávce z roku 2003, ale také o dalších záznamech vánoční mše, které kdy vyšly na hudebních nosičích a byly nebo jsou v prodeji.

Obálka CD se živou nahrávkou ze starorožmitálského kostela v roce 2003. Na stránkách společnosti J. J. Ryby https://www.jakubjanryba.cz/ CD i DVD s tímto koncertem dosud k dostání.

Pokračování zítra.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode