Před 10 lety vznikla jedinečná autentická nahrávka Rybovy mše - II

20.12.2013 07:08

Na nahrávce České mše vánoční v kostele ve Starém Rožmitále z roku 2003 na cédéčku slyšíme a na dývídýčku  také vidíme smíšený sbor a orchestr řízený Hubertem Hoyerem a sólové zpěváky, kteří samozřejmě zpívali i se sborem: Ivanu Hoyerovou (soprán), Květoslavu Sýkorovou (alt), Antonína Šámala (tenor) a Jiřího Trčku (bas). Na varhany, ač ji téměř nelze na záznamu spatřit, hrála Marta Hoyerová.

Všichni aktéři tohoto pozoruhodného koncertu včetně sborových zpěváků a muzikantů se tak zařadili po bok umělců, kteří rovněž kdy nahráli Rybovu mši na hudební nosiče, a jež si doma leckdo přehrává na starém gramofonu, na kazetovém magnetofonu, na CD či DVD přehrávači.

Výčet těch, jejichž hlas a zvuk hudebních nástrojů je na věky zaznamenán, by byl velmi dlouhý. Podle našich skromných odhadů bylo s Rybovou skladbou vydáno nejméně 12 dlouhohrajících gramofonových desek, přes dvacet kompaktních disků a dvě DVD.

Z nejznámějších sólistů uveďme alespoň Beno Blachuta a v posledních letech Magdalenu Koženou. Mši si s chutí zazpívaly mimo jiných Kühnův dětský sbor, brněnský smíšený sbor Rastislav, chlapecký sbor z Hamburku, pěvecké sdružení Slezan či dětský pěvecký sbor Zpívata z Českého Těšína.

A když už zmiňujeme orchestry, které českou mši nahrály, tak tady jich je také pár: Pražský symfonický orchestr za řízení Václava Smetáčka, Dvořákův komorní orchestr s dirigentem Liborem Peškem, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Komorní orchestr při evangelickém kostele sv. Mikuláše v Hamburku, Pražský symfonický rozhlasový orchestr, Komorní orchestr z Řezna nebo Symfonický orchester z Frýdku-Místku. Paleta pěveckých sborů a orchestrů je velmi široká, a leckdy se jedná o tělesa známá jen v určitém regionu. Mnohdy se k nahrání mše sešli muzikanti a zpěváci z různých uměleckých těles.

Antonín Šámal tehdy zpíval tenor a Jiří Trčka bas. Snímek je pořízen z DVD nahrávky.

Pokračování zítra.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode