Před 10 lety vznikla jedinečná autentická nahrávka Rybovy mše - III

21.12.2013 08:42

Nahrávka České mše vánoční ze Starého Rožmitálu v roce 2003 se od všech ostatních na našem trhu podstatně liší. Byla totiž prvním pokusem zachytit živé provedení této skladby v místě nanejvýš posvátném – v kostele Povýšení sv. Kříže, ve kterém J. J. Ryba působil jako vedoucí kůru.

Je třeba zdůraznit, že se jednalo o první živou nahrávku tradiční štědrovečerní mše. Na DVD byl totiž v roce 2006 Supraphonem vydán záznam pořadu Československé televize z roku 1986 pořízený rovněž ve starorožmitálském kostele. Tenkrát měl ale režisér Jan Bonaventura zcela jiné možnosti a podmínky: Natáčelo se po dva říjnové dny s vyloučením veřejnosti, zpěváci a hudebníci se pohybovali mezi lavicemi v chrámové lodi a celý záznam byl protkán obrázky třebechovického betlému.

Pastorální mše Hej, mistře byla pro hudební průmysl vždycky natáčena ve sterilním prostředí zvukových studií, ať už v Praze, Brně či v Bavorsku nebo ve vyprázdněných kostelech. A byly to kostely či sály nanejvýš významné: Kapitulní kostel Všech svatých na Pražském hradě, Dvořákova síň Rudolfina, chrám sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, rytířský sál Nové radnice v Brně, hlavní kostel sv. Mikuláše v Hamburku či kostel sv. Mořice v Olomouci.

Tím samozřejmě nesnižujeme hodnotu nahrávek. Naopak. S využitím dokonalé techniky docílili vydavatelské společnosti perfektní kvalitu zvuku.

Ing. Aleš Wimmer, který realizoval v roce 2003 pro Společnost Jakuba Jana Ryby nahrávku ve starorožmitálském kostele, takové možnosti neměl. Přesto musíme před jeho uměním smeknout klobouk. Zvuk byl zachycován jen dvěma mikrofony v prostoru před stolovým oltářem, neboť velké množství návštěvníků nedovolilo, aby mohly být umístěny blíže ke kůru. A tak se občas ozve pokašlání či jiný zvuk, nic zde není předstírané. Nikdo se nesnažil nahrávku „vylepšit“. O to je cennější, protože zachycuje Rybovu mši tak, jak se každoročně ve farním kostele stále s původními „Rybovými“ varhanami, odehrává.

Chrámový sbor a orchester řídil Hubert Hoyer.

Starorožmitálský kostel byl zcela zaplněn. Oba snímky jsou z natočeného DVD.

Pokračování zítra.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode