Před 120 lety se v Rožmitále narodil majitel unikátního hlasu

05.02.2022 00:02

V první polovině ledna jsme v Novinkách připomínali významné rožmitálské osobnosti, které budou mít letos kulatá životní výročí. Nemělo by se to stát - ale na jednu jsme zapomněli: A to od jejího narození uplyne 120 let a od úmrtí 50 let. Opomenuli jsme Antonína Zíba, jehož podmanivý hlas dlouhá léta rozdával radost posluchačům rozhlasu.

Pozdější velký recitátor, vypravěč a kouzelník české řeči Antonín Zíb se narodil v Rožmitálu 31. května 1902. Po obecné a měšťanské škole sice absolvoval obchodní akademii, ale lákalo ho umění. V letech 1924 až 1934 se objevil jako herec nejrůznějších postav v řadě divadel a divadelních společností. V letech hospodářské krize se jako spíkr a recitátor z nouze o pracovní příležitosti dostal ke spolupráci s rozhlasem a byl mezi prvními externími herci tehdejšího Radiojournalu.

Brzy se vypracoval do pozice stálého člena rozhlasového hereckého souboru a stal se z něj zaměstnanec rozhlasu. Nejen posluchači, ale zejména režiséři měli jen slova chvály na Zíbův cit pro obsah předlohy a mimořádnou hlasovou schopnost ve spojitosti s rozsahem jeho interpretačních prostředků. Neměl v té době konkurenci a stal se první rozhlasovou osobností Československého rozhlasu.

Zíbův hlas, jasně zapamatovatelný a plný pozitivních pocitů, byl rozhodně jedním z nejoblíbenějších, které se šířily po rozhlasových vlnách. Měkkým a podle potřeby i zvonivým hlasem dokázal uvést i v podmínkách rozhlasového studia, mnohdy bez zprostředkování nahrávací technikou a v přímém vysílání, do života postavy Husa, Žižky, Figara nebo Gynta a mnoho dalších.

Rožmitálský rodák měl zásadní význam pro vývoj českého uměleckého mluveného slova a vytváření nového pojetí vypravěčského oboru. Jeho umělecké výsledky, obliba i význam jsou srovnatelné s divadelními mistry, jakými byli Zdeněk Štěpánek, Eduard Kohout, Karel Höger nebo Jan Pivec. V roce 1962 mu byl udělen titul Zasloužilý umělec. Zemřel v roce 1972.

Poslechněte si ho v krátkých rozhlasových ukázkách ze 60. let.

Foto: archiv Českého rozhlasu

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode