Před 20 lety se sešel rod Kulovaných

20.09.2017 04:56

Srazy maturantů, šedesátníků nebo třeba bývalých zaměstnanců jednoho podniku jsou celkem všední záležitostí. Sjezd osob, které spojuje „pouze“ stejné jméno, už tak běžný není. 20. září 1997 se do kulturního domu ve Starém Rožmitále sjelo celkem 76 nositelů příjmení Kulovaný z celých Čech a Moravy, včetně známé krasobruslařky Lenky Kulované, bývalého reprezentanta v kulturistice ing. Jaroslava Kulovaného, porodníka MUDr. Eduarda Kulovaného či gynekologa MUDr. Karla Kulovaného.

„Sešli jsme se tady, abychom se dozvěděli něco jeden o druhém a z toho pak něco o naší historii“, řekl tehdy v úvodním proslovu organizátor celé akce ing. František Kulovaný. Pořadatelé obeslali a obtelefonovali všechny dostupné Kulované z telefonních seznamů i jiných zdrojů včetně internetu a dopátrali se Kulovaných i ve Spojených státech.

Do Starého Rožmitálu, kam se z doby těsně po Bílé hoře datuje první zmínka o rodu Kulovaných, přinesl každý z účastníků srazu různé materiály o svých předcích.

Jak to tehdy před čtyřmi stoletími vlastně všechno bylo?

První doložený Kulovaný, řečený Adam, pocházel z Rožmitálu a vstoupil do služeb majitele zámku hrabětě Griespeka z Griespachu. Tomu byl po roce 1621 za aktivní odpor proti katolíkům majetek zabaven a Adama Kulovaného odvedli vojáci v řetězech do nedalekého Věšína. Tady byl donucen pracovat coby nevolník a odvádět nové, arcibiskupské vrchnosti dávky. Adam měl dva syny, z nichž jeden se i s rodinou odstěhoval a tak nastalo rozptýlení Kulovaných po celé zemi, které trvalo až do jejich setkání před 20 lety.

V roce 2004 se setkání opakovalo. Místní tisk o něm tehdy napsal: „Pěknou akcí byl druhý sjezd příslušníků rodu Kulovaných. Zúčastnilo se na 90 dam a pánů a bylo založeno Sdružení rodu Kulovaných. Akce byla ve Společenském centru ve městě. Osob s tímto jménem žije v České republice asi 350, desítky dalších pak v zahraničí. Na Rožmitálsku je však Kulovaných zdaleka nejvíc.“

Část Kulovaných na společné fotografii v roce 1997

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode