Před 25 lety se ve Starém Rožmitále sešli nositelé jména Kulovaný z celé republiky

06.10.2022 00:02

Srazy maturantů, šedesátníků nebo třeba bývalých zaměstnanců jednoho podniku jsou celkem všední záležitostí. Sjezd osob, které spojuje „pouze“ stejné jméno, už tak běžný není. V září roku 1997 se do kulturního domu ve Starém Rožmitále sjelo celkem 76 nositelů příjmení Kulovaný z celých Čech a Moravy včetně známé krasobruslařky Lenky Kulované, bývalého reprezentanta v kulturistice ing. Jaroslava Kulovaného, porodníka MUDr. Eduarda Kulovaného či gynekologa MUDr. Karla Kulovaného.

„Sešli jsme se tady, abychom se dozvěděli něco jeden o druhém a z toho pak něco o naší historii“, řekl tehdy v úvodním proslovu organizátor celé akce ing. František Kulovaný. Pořadatelé obeslali a obtelefonovali všechny dostupné Kulované z telefonních seznamů i jiných zdrojů včetně internetu a dopátrali se Kulovaných i ve Spojených státech.

Do Starého Rožmitálu, kam se z doby těsně po Bílé hoře datuje první zmínka o rodu Kulovaných, přinesl každý z účastníků srazu různé materiály o svých předcích.

Jak to tehdy před čtyřmi stoletími vlastně všechno bylo?

První doložený Kulovaný, řečený Adam, pocházel z Rožmitálu a vstoupil do služeb majitele zámku Gryspeka z Griespachu. Tomu byl po roce 1621 za aktivní odpor proti katolíkům majetek zabaven a Adama Kulovaného odvedli vojáci v řetězech do nedalekého Věšína. Tady byl donucen pracovat coby nevolník a odvádět nové arcibiskupské vrchnosti dávky.

Adam měl dva syny, z nichž jeden se i s rodinou odstěhoval a tak nastalo rozptýlení Kulovaných po celé zemi, které trvalo až do jejich setkání před čtvrt stoletím.

V roce 2004 se setkání opakovalo. Příbramský deník o něm tehdy napsal: „Pěknou akcí, kterou již po druhé uspořádal staroměstský rodák ing. František Kulovaný se svou rodinou, byl druhý sjezd příslušníků rodu Kulovaných. Zúčastnilo se na 90 dam a pánů Kulovaných a bylo založeno Sdružení rodu Kulovaných. Akce byla ve Společenském centru ve městě. Osob s tímto jménem žije v České republice asi 350, desítky dalších pak v zahraničí. Na Rožmitálsku je však Kulovaných zdaleka nejvíc.“

Škoda, že k třetímu setkání Kulovaných, už nikdy nedošlo...

Společné foto prvního sjezdu Kulovaných

První sjezd v Kulturním domě ve Starém Rožmitále a ...

... a druhý ve Společenském centru ve městě

Jedna z větví Kulovaných na Rožmitálsku: rodina cvokaře a cvokařského podnikatele ve Starém Rožmitále Josefa Kulovaného (sedící vpravo s manželkou Josefou). Na snímku dále stojící zleva: synové a dcery Karel, Adolf, Růžena a Josef, sedící František (se svou dcerou Marií) a Marie. Fotografie je z roku 1938

Potomci cvokaře Josefa Kulovaného v roce 1986

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode