Před 25 lety zemřel Svatopluk Janke, spoluautor kulturního domu ve Starém Rožmitále

15.02.2020 07:37

25. ledna 1995 zemřel v Příbrami architekt a výtvarník Svatopluk Janke. Narodil se 3. ledna 1909 v Českých Budějovicích. Vystudoval Vysokou školu architektury v Praze (1929-35) a současně se vzdělával v soukromé malířské škole A. Kalvody.

Od roku 1940 pracoval jako projektant a vedoucí ateliérů Národního výboru města Plzně a Stavebního podniku města Plzně. Vypracoval 150 stavebních a interiérových projektů většinou pro město Plzeň. V realistické malbě zobrazoval městskou architekturu a krajinu v Pošumaví a na Rožmitálsku.

V roce 1972 se podílel na výstavbě kulturního domu ve Starém Rožmitále, když byl autorem interiéru. Jeho dílem je rovněž obřadní síň na rožmitálské radnici. Rožmitál měl velmi rád, často sem zajížděl a řadu scenérií a budov výtvarně ztvárnil ve svých malbách a grafických listech.

Jeho litografie rožmitálského zámku či dalších staveb v našem městě možná ještě visí v leckteré domácnosti. A potomci těch, kteří se před 50 lety podíleli na stavbě kulturního domu, jistě doma opatrují číslované děkovné diplomy vytvořené právě Svatoplukem Janke. Ve 40. letech také vypracoval nerealizovaný návrh rozhledny na Třemšíně.

Foto: Wikipedia

Interiér kulturního domu ve Starém Rožmitále

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode