Před 40 lety se kolem Starého Rožmitálu prohnal Závod míru

21.05.2020 02:12

23. května 1980 zažili obyvatelé Starého Rožmitálu velkou událost. Poprvé v historii měli možnost na vlastní oči sledovat, a ne tedy jen v přímém přenosu v televizi, cyklisty při Závodu míru na trase z Varšavy přes Berlín do Prahy. Davy lidí se soustředily na křižovatce za kostelem, když závodníci uháněli po silnici od Věšína k Příbrami.

Dvanáctá etapa v délce 193 km vedla ze Sokolova právě do Příbrami, kde se závodníci také ubytovali. Druhý den je totiž čekala osmikilometrová horská časovka v Solenicích a hned na to odpoledne závěrečná etapa dlouhá 130 km z Příbrami do Prahy.

V etapě, kterou sledovali Staroměšťáci U tří chalup, zvítězil Ital Piva a družstvo Itálie, celkovými vítězi 33. ročníku Závodu míru se stal Barinov a jeho družstvo Sovětského svazu. Čechoslováci se umístili na čtvrtém místě. Ve Varšavě se postavilo na start devadesát závodníků.

Závod míru byl největším amatérským cyklistickým závodem v Evropě. Poprvé se jel v roce 1948 na území Československa a Polska, v padesátých letech se k němu připojila Německá demokratická republika. V roce 2007 byl závod z finančních důvodů ukončen.

V roce 1980 žil Rožmitál vůbec špičkovým sportem. O mistrovství Československa v cyklokrosu v zámecké zahradě si přečtěte zítra.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode