Před 50 lety se ve Starém Rožmitále završila jedna etapa národní házené

19.07.2013 13:06

Rok 1963 evokuje v historii české, později národní házené ve Starém Rožmitále, špatné vzpomínky. V tomto roce, tedy právě před 50 lety, totiž tady česká házená skončila. Zda to kromě nezájmu mládeže bylo i tím, že obec byla přičleněna k městu, kde se také dříve hrávala házená, dnes už nevíme. Pravdou však je, že v roce 1963 mužstvo pod hlavičkou Spartaku Rožmitál odstoupilo ze soutěže.

Národní házená byla ve Starém Rožmitále založena na konci dvacátých let 20. století. Mezi první průkopníky patřili Karel a Rudolf Chloupkové, Karel Fous, František a Karel Homolkové, Daniel a Miloslav Petráňové, Karel a Václav Kalové, Antonín Pazderník, Alois Šmíd a řada dalších, vlastně celá mužská část vesnice. Pomocí lopat, krumpáčů a koleček nadšeně vybudovali hřiště na pastvině mezi dvěma úvozy.

Oficiální soutěž začalo hrát mužstvo DTJ* Starý Rožmitál na Strakonicku v rámci okresní soutěže v roce 1930. Od roku 1934 již hrálo krajský přebor a později soutěž na úrovni první ligy na Plzeňsku.

Útok v sestavě Miroslav Petráň, František Homolka a Václav Kala byl v celé lize nejlepší a mužstvo se pravidelně umisťovalo na špici tabulky. V roce 1938 bylo založeno druhé mužstvo, a tak házenou hráli prakticky všichni chlapci v obci.

Druhá světová válka osudově zasáhla do činnosti obou mužstev. Většina hráčů byla povolána na práci do říše a doma jich zbylo jen pár. Mužstvo se tenčilo a Petr Čejka, Václav Fryauf a Eduard Berka se již z války nevrátili, stejně jako Karel Chloupek, který zahynul v koncentračním táboře v Terezíně. Po válce hrálo několik generací rožmitálských házenkářů pod hlavičkou TJ Spartak Rožmitál mistrovské soutěže na úrovni krajského přeboru. Zájem však slábl a v roce 1963 éra započatá koncem dvacátých let skončila.

V roce 1975 byl za vedení Františka Fraňka založen při mládežnické organizaci kroužek národní házené. Po 13 letech se zase tento krásný sport do Starého Rožmitálu vrátil. Ale to už je jiná kapitola.

První družstvo české házené DTJ (Dělnické tělocvičné jednoty) Starý Rožmitál v roce 1930: sedící zleva K. Kala, A. Pazderník a K. Fous, za nimi v pokleku K. Chloupek, stojící zleva: F. Homulka, V. Kala, R. Šourek a předseda DTJ F. Fous.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode