Před 95 lety byl založen Spolek divadelních ochotníků – 1/3

02.02.2016 06:23

Na středu 2. února 1921 byla svolána Danielem Petráněm, Václavem Květoněm a Karlem Matějkou do hostince Josefa Petráně ve Starém Rožmitále veřejná schůze, kde byl po delší debatě založen Spolek divadelních ochotníků. Navázal tak na přetrženou tradici ochotníků z 19. století, neboť již 1861 se ve městě Rožmitálu objevil Spolek ochotnického divadla.

Hned na schůzi se přihlásilo dvanáct zakládajících členů, kteří složili po 20 Kč příspěvku. Činných členů bylo nakonec třiadvacet. Předsedou spolku byl zvolen Václav Blažek, místopředsedou František Kulovaný, jednatelem Josef Leiterman, pokladníkem František Mora, režisérem Karel Matějka a členy výboru se stali Stanislav Květoň, Václav Květoň, František Synek, Josef Flemr, Josef Svoboda a Josef Petráň. Z příspěvků, darů a z výtěžku divadelních představení bylo zakoupeno za pět tisíc Kč jeviště, které bylo uschováno v hospodě u Petráňů.

Za šest let do roku 1927 bylo sehráno 52 divadelních představení, a to 20 her vážných (obrazy ze života, dramata apod.), 30 veseloher a dvě dětské hry. Vždy se hrálo v hostinci Josefa Petráně. Mimo to byly za tuto dobu pořádány dva výlety, čtyři pomníkové slavnosti, šest plesů a několik večírků. Koncem roku 1927 měl spolek 25 činných členů a jednoho čestného, jímž byl spoluzakladatel spolku Karel Matějka, dobrý režisér a výborný herec, jenž hrával s úspěchem hlavní role a rád vypomáhal rolemi při výpravných hrách v Rožmitálu v sokolovně.

Za války nebyla zrovna do hraní divadelních her chuť a spolek zanikl.

Karel Matějka. Foto: Cvokařské muzeum

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode