Před 95 lety byl založen Spolek divadelních ochotníků – 2/3

04.02.2016 08:39

Umělecká a divadelní krev kolovala v žilách i dalších generacím ve Starém Rožmitálu. A tak v roce 1955 byl při výrobním družstvu Kovostar ustaven dramatický odbor. V padesátých letech měl odbor kolem patnácti herců. Hrálo se tak dvakrát za sezonu opět u Petráňů, ale také ve Voltuši, Zalánech, ale i v Bělčicích či ve Hvožďanech. Za traktor se připřáhl valník pokrytý plachtou, kde se kromě ochotníků vezly i rekvizity.

Snem Karla Matějky, jednoho ze zakladatelů divadelního spolku v roce 1921 a vůdčí osobností znovuzrozeného kovostarského ochotnického souboru, bylo uvést Jiráskovu Vojnarku, na tuto roli měl dokonce vyhlídnutou Rosálii Kulovanou z Luhu, k tomu ale nedošlo.

Karel Matějka (1894 – 1978) bydlící v domku č. p. 64 v Železné ulici byl sice povoláním krejčí, ale ve Starém Rožmitálu i ve městě byl především známým organizátorem kulturního a spolkového života. Byl výborným režisérem i hercem a ještě k tomu šedesát let členem a funkcionářem sboru dobrovolných hasičů.

Začátkem šedesátých let 20. století hráli ochotnické divadlo František Fous, Jiřina Sýkorová, Jaroslava Homulková, Jiřina Kulovaná, Antonín Veselý, Jaroslav Kulovaný a řada dalších. Po celá 60. léta se hrálo jen v hostinci u Petráňů, kde byl vždy plný sál diváků. I v tomto období u divadla působil jako režisér a umělecký vedoucí Karel Matějka. Organizačně vše zajišťoval Josef Kala a kulisy maloval pan Farský. Ochotnický spolek skončil kolem roku 1965, kdy už v domácnostech začala panovat televize. 

Snímek ze hry U pokladny stál z 50. let minulého století: V horní řadě první zleva František Leiterman, první zprava Alena Králová (roz.Kulovaná) a druhý zprava Karel Matějka. V dolejší řadě jsme identifikovali prvního zleva Ladislava Kalu, druhého zleva Josefa Poura, prvního zprava Josefa Kalu a druhou zprava Marii Fousovou.

Fotografie ze hry Na letním bytě, rovněž padesátá léta. Zleva Marie Kuzbachová, Zdenka Leitermanová a František Leiterman. Foto: Cvokařské muzeum

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode