Před 95 lety byl založen Spolek divadelních ochotníků – 3/3

06.02.2016 06:23

Už po třetí byla ve starém Rožmitále navázána niť spojující celé ochotnické generace. Jak víme z prvního dílu našeho seriálku, první divadelní spolek byl založen v roce 1921, ve válce zanikl, ale v roce 1955 se vynořil znovu jako dramatický odbor výrobního družstva Kovostar. V polovině šedesátých let skončil. Byla jiná doba a lidé místo toho, aby se bavili, se nechávali bavit.

Vše se ale ve Starém Rožmitále změnilo v roce 2013. Tehdy se dala v rámci sboru dobrovolných hasičů dohromady parta starších i mladších hasičů a především hasiček, kteří se nestyděli přijít na veřejnost a svérázným způsobem ji pobavit. Udělali radost lidem i sobě, neboť zjistili, že v nich dříme ohromný herecký potenciál. A tak když poprvé zahráli jednoaktovku s názvem Berková, hoří! při hasičském memoriálu Aloise Jedličky, viděli, že mají ohromný úspěch a přihlížející se náramně baví. (Viz naši podrobnou zprávu ze hry https://www.staryrozmital.cz/news/memorial-podrobnosti-o-prestavce/ ).

A tak od té doby zpestřují pravidelně společenský a kulturní život v obci a se svými hrami zajíždějí i za hranice vesnice.

Mezi nimi a ochotnickými soubory, o nichž jsme psali v prvním a druhém dílu, je však podstatný rozdíl. Současní ochotničtí divadelníci nemají stálou scénu a kulisy a hrají v jakémkoli terénu. A co víc: Nepředvádí tradiční divadelní kusy, ale sami si hry – z historie Starého Rožmitálu – vymýšlejí a píší.

 

Současní starorožmitálští divadelníci 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode