Před pěti lety bylo otevřeno Cvokařské muzeum – 4/6

13.07.2016 07:34

Pokračování z 12. července.

16. července 2011 bylo ve Starém Rožmitále slavnostně otevřeno Cvokařské muzeum. Pět let už nepřetržitě (kromě zimních měsíců) každý den od slušné hodiny ranní do soumraku umožňuje kolemjdoucím, aby se seznámili s podivuhodným řemeslem, které už není a nikdy nebude. Jak vlastně Cvokařské muzeum začínalo?

V roce 2006 jsem už v duchu spřádal velké plány o budoucím cvokařském muzeu, kterému věnujeme celý koupený domek. V první místnosti v přízemí bude panelová výstava o historii cvokařství na Rožmitálsku, v zadním pokoji zřídím světnici, která bude vybavena na způsob, jak asi vypadala cvokařova domácnost z přelomu 19. a 20. století. Při příchodu do muzea se ozve z reproduktoru sametový hlas mého spolužáka z univerzity herce Pavla Soukupa, který návštěvníka v muzeu přivítá. Z půdy zřídím studovnu literatury o cvokařském řemesle a badatelnu. Představy byly tedy docela velkolepé. Když jsem si spočítal náklady s přestavbou domečku a pak také provozní náklady muzea včetně mzdy někoho, kdo by muzeum spravoval, hledal jsem finanční pokrytí.

I zažádal u ministerstva vnitra o registraci občanského sdružení, které by muzeum spravovalo. Prozradím, že jsem opsal stanovy jednoho už existujícího soukromého muzea coby občanského sdružení na Moravě, které byly volně na internetu, upravil je a poslal žádost k registraci. Odpověď mě však zmrazila, neboť stanovy prý jasně neuváděly, zda sdružení bude výdělečným či nevýdělečným podnikem. Neměl jsem nejmenší chuť si dopisovat s ministerstvem, a tak jsem obrátil pozornost k fondům Evropské unie.

V té době se zrovna na radnici v Rožmitále pod Třemšínem konal seminář k financování projektů v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Střední Čechy. Celé dopoledne jsem poslouchal přednášející, až se mi získání eventuální dotace zdálo tak složité, problematické a časově vzdálené, že jsem i tuto formu jak dostat nějaké finance vzdal. Nutno podotknout, že v těchto letech jsem měl tolik práce, že jsem se shánění peněz nemohl ani věnovat.

Pokračování zítra.

Když už konečně došlo k rekonstrukci, zřítila se z bačkor postavená štítová stěna

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode