Překvapení jménem Čonka

12.11.2015 04:28

Při nedělním koncertu v Podbrdském muzeu na počest Jakuba Jana Ryby překvapil vyprodané hlediště svým mistrovským výkonem dvaadvacetiletý houslista Tono Čonka. Rodák z Prešova nastudoval s orchestrem plzeňské konzervatoře Rybův koncert D dur pro housle a orchestr, který nebyl v novověku nikdy hrán.

Čonka začal hrát na housle v sedmi letech v prešovské základní umělecké škole, poté studoval na košické konzervatoři, jejíž studium zakončil jako patnáctiletý sólovým koncertem s košickou filharmonií. V roce 2008 přešel na pražskou konzervatoř k prof. Kudeláskovi. Vyhrál řadu prestižních soutěží na Slovensku i v České republice. Předloni zvítězil v soutěži Akademie Václava Hudečka v Luhačovicích a je oblíbeným žákem svého Mistra, rodáka z Rožmitálu.

Mladý houslista nevystupoval v Rožmitále poprvé. Už vloni koncem května jsme zaznamenali jeho zpívající housle při koncertu Václava Hudečka ve starorožmitálském kostele. Tenkrát ale ještě hráli spolu (viz naše zpráva https://www.staryrozmital.cz/news/vaclav-hudecek-znovu-okouzlil-posluchace-ve-starorozmitalskem-farnim-kostele/ ).

V Podbrdském muzeu ale 8. listopadu 2015 stál se svými houslemi mezi orchestrem a posluchači sám a za svůj výkon, při němž chřadla srdce a leckomu ukápla i slza, sklidil zasloužené ovace.

Tono Čonka se sklání před svým publikem s pokorou - vloni v kostele ve Starém Rožmitále...

...stejně jako minulou neděli v Podbrdském muzeu.

Vloni ještě nenápadný žák svého učitele...

...letos suverénní sólista.

Po vystoupení jej z koncertní síně Podbrdského muzea vyprovázel mohutný aplaus posluchačů

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode