Příjemný podvečer s filmy o Rožmitálu a jeho obětavých občanech

15.09.2013 12:35

V sobotu 14. září 2013 uspořádal rožmitálský Kulturní klub ojedinělou akci v městském kině. U příležitosti jeho digitalizace, a tím vlastně záchrany před zánikem, připravil přehlídku dokumentárních filmů o Rožmitálu p. Tř. Podvečerní promítání zahájil půlhodinový černobílý film o okrskové spartakiádě z roku 1975 a po něm následovaly dva dvacetiminutové snímky. Nejdříve film Občané z roku 1973, který měl tehdy divákům přiblížit záslužnou práci národních výborů, a poté film Být užitečný lidem natočený v roce 1974. Tento snímek mapoval jeden pracovní den tehdejšího předsedy Místního národního výboru, rodáka ze Starého Rožmitálu, Jiřího Plachého. Ve všech dokumentech se mohla najít řada obyvatel, nyní o 40 let starších, našeho města.

Při posledním, rovněž dvacetiminutovém snímku nazvaném Být užitečný lidem II, který vyšel z autorské dílny Františka Žána, si mohli diváci připomenout, co všechno se ve městě udělalo za patnáctiletého starostování Ing. Josefa Vondráška. Leckdy totiž člověk bere dobré věci jako samozřejmost a nevidí za nimi obětavé lidi, jež je přivedli na svět.

Strávili jsme v rožmitálském kině a poté v kinokavárně příjemnou dvouhodinovku, jen jsme se podivovali, že kino bylo z poloviny prázdné, či eufemisticky řečeno, z poloviny plné. Na co by se už rožmitálští občané měli chodit dívat, když už se nejdou – a za dobrovolné vstupné – podívat ani sami na sebe!

Zleva stavitel Ludvík Jiřík, předseda MNV Jiří Plachý a skladník Václav Hošek ve filmu Být užitečný lidem z roku 1974.

Ve filmu Být užitečný lidem si hned na začátku krátce „zahrál“ i Starý Rožmitál na záběru přes Podzámecký rybník.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode