Probdělá noc ve Starém Rožmitále

24.12.2023 10:49

Pršelo a pršelo.

Včera odpoledne Vlčava náhle vystoupala během pěti hodin o 60 centimetrů, patrně nejrychleji ze všech sledovaných toků v Čechách, a lehce se přehoupla přes druhý povodňový stupeň znamenající výstrahu před nebezpečím.

Jen 12 centimetrů chybělo do vyhlášení nejvyššího výstražného stupně, který ohlašuje ohrožení lidí a majetku. A k tomu ještě už pár dní burácel vítr, jenž v nárazech dosahoval až 80 km v hodině.

Nebyla to včera v Luhu a Ruslandu běžná noc. Sousedé se scházeli na mostě a hodnotili situaci. Stejně jako hasiči a radní Aleš Haluska, kteří vodu sledovali celou noc.

Naštěstí před půlnocí přestávalo pršet a voda začala pomalu klesat, aniž by dosáhla na červenou rysku znamenající ohrožení.

Voda přestala být nebezpečím díky práci dobrovolných hasičů, kteří monitorovali tok řeky, rybníky, byli připraveni demontovat lávku u házenkářského hřiště, která by mohla představovat překážku, a vytahovat větvě z proudu. V Podzámeckém rybníku, stejně jako na Jezu byla vytažena stavidla, aby se přívaly vody z brdských lesů co nejrychleji dostaly do Vltavy.

Dnes v 10.50 hodin už klesla voda o 40 centimetrů a je jen na prvním - nejnižším - povodňovém stupni znamenajícím bdělost.

Snímek pořízený včera v 16.20 hodin u mostu ve Starém Rožmitále. Místa pod mostem už moc nezbývá

Hasiči sledovali chování řeky celou noc

 

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode