Prodá majitel rožmitálský zámek? – 4/8

28.08.2018 01:59

Dr. Roderick Marshall (*1956) po příchodu z USA do Bratislavy a poté do Prahy začal u nás podnikat a měl pěknou smůlu. Ač vystudovaný právník v roce 1985 na univerzitě George Washingtona, jenž poskytoval právní služby nejdříve po revoluci na Slovensku a poté i v České republice, vložil své peníze do pochybných projektů. 

Už v roce 1996 naletěl americkému byznysmenovi a svému známému, pro jehož podnikání v telekomunikacích v Bulharsku založil vlastní firmu a napůjčoval si u bratislavské Poľnobanky půl milionu dolarů. Jak se později ukázalo, celý projekt, sice zaštítěný bratislavskou pobočkou renomované auditorské firmy Deloitte & Touche, byl podvod a nakonec skončil v roce 2009 u soudu v USA. *)

Pak přišla doba těžby nerostů ve Rwandě. I tam to dopadlo špatně a v roce 2015 musel pan Marshall z Rwandy neslavně odejít. (Více v našem materiálu https://www.staryrozmital.cz/dalsi-serialy/kdo-je-majitel-rozmitalskeho-zamku2/ ). Jeho partnerka paní Mruškovičová, která se mu ve rwandské firmě starala o účetnictví, pak v Marshallově firmě jako poslední v červnu 2015 zavřela dveře. Avšak do Evropy se nevrátila a zůstala ve Rwandě. Dala se najmout největší těžařskou společností TINCO zaměstnávající na čtyři tisíce horníků a pracovníků, která v této africké zemi těží cínovou rudu. Tady pracovala jako ředitelka finančního a administrativního odboru.

Dr. Marshall a Ing. Mruškovičová se dobře znají od roku 1995. Tehdy nastoupila paní Mruškovičová (*1965) v Bratislavě do právní kanceláře Jillson & Marshall Associates LLC, kterou spoluvlastnil pan Marshall. Kancelář se specializovala na získávání financí pro slovenskou vládu a státní podniky.

*) Viz: https://www.etrend.sk/firmy/z-neuspesnej-investicie-obvinuju-dvaja-investori-deloitte.html a také https://caselaw.findlaw.com/us-9th-circuit/1498990.html

 

 

 


 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode