Prodá majitel rožmitálský zámek? – 8/8

01.09.2018 04:07

Ve druhém pokračování zveřejněném 25. srpna jsme psali o aktivním zapojení do problému zámku ředitelky Czech National Trust (CNT) Evy Heyd, která žila v USA a teď bydlí v Rožmitále. Za půl roku se jí povedlo zčeřit stojaté vody z poslední doby a ne nadarmo se jí – v dobrém slova smyslu – začalo ve městě, ale i na institucích v Praze přezdívat buldozer. Jde pevně za cílem, který si vytýčila, když vloni v srpnu začala spolu s dalšími iniciátory psát otevřený dopis majitelům zámku: Zámek prodat někomu, kdo se o něj bude starat nebo se dohodnout s vlastníky, že sami zámek začnou opravovat. Za dvacet let od doby, co zámek město věnovalo Arcibiskupství pražskému, potažmo panu Marshallovi, totiž ani statisícové pokuty nevyvedly vlastníka z nicnedělání.

Paní Heyd se povedlo, co už roky nikomu ne: Dohodla se s panem Marshallem a paní Mruškovičovou na ubytování nového správce v prázdném správcovském domku, který by bránil devastaci památky různými živly, prováděl menší opravy a staral se o alespoň základní úklid na nádvoří i kolem zámku. Majitelé souhlasili i se zorganizováním brigády CNT, při níž dobrovolníci bezplatně odstraňovali nálety ve zdivu a v okolí stavby a čistili hradní příkop. A nebyli ani proti, aby se na přilehlé louce a v parku konaly Slavnosti královny Johany.

Těmito aktivitami by se mělo, jak napsala Mgr. Eva Heyd v červencových Třemšínských listech, „napomoci řešení některých menších problémů v mezidobí, než se najde nový majitel, který bude investovat do větších oprav.“

A menší problémy se skutečně řeší nebo jsou v plánu k řešení: další dobrovolné brigády a hlavně práce správce pana Trávníčka - vrácení mříže do kapličky u vjezdu do zámku, rekonstrukce elektroinstalace v Gryspekově paláci, oprava mostu, vykácení náletových dřevin podél venkovních zdí, v parku a na nádvoří či vyklízení nelegálních skládek.

Možná, že už paní Mruškovičová, kterou zámek při její letošní návštěvě patrně okouzlil, plánuje i zpřístupnění nádvoří a věže, z které je krásný výhled do okolí. Jedno je už třeba jisté: Uvažuje se, že by se letošní tradiční vánoční koncert houslového virtuóza Jaroslava Svěceného konal v ještě kdysi radnicí opraveném sále na zámku.

Tak budeme s napětím dál sledovat, co se se zámkem bude dít. Každopádně lze konstatovat, že díky občanské iniciativě vloni na podzim, se věci daly do pohybu. Kam povedou? K prodeji? Necháme se překvapit.

Takhle okolí zámku už dlouhá léta nikdo neviděl

Nový správce v zámeckém parku 

Nádvoří zámku na konci srpna

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode