Prší, prší, jen se leje

18.05.2014 13:58

Když delší dobu prší, tak člověk bydlící ve Starém Rožmitále u Vlčavy je nervózní, nemůže se soustředit na žádnou práci a očekává to nejhorší. To se právě v těchto dnech odehrává po velkých deštích na severní Moravě, které se patrně přenesly k nám do Brd. Vytrvalý liják zničil v neděli 18. května 2014 Svatojánskou pouť i s přehlídkou dechovek v Rožmitále a znepříjemnil ve Starém Rožmitálu utkání v národní házené.

Naštěstí říčka Vlčava se zatím chová rozumně a stoupla jen o pár zanedbatelných centimetrů.

V této souvislosti jistě není bez zajímavosti e-mail, který nám po skončení seriálu Život s Vlčavou (osvěžte si ho kliknutím vlevo na příslušnou lištu) poslal Milan Pojer, zaměstnanec firmy Blatenská ryba, který má na starosti rybníky na Rožmitálsku. Zároveň je předsedou místní organizace Českého rybářského svazu v Rožmitále p. Tř.

V e-mailu popisuje povodeň v roce 2002, kterou na vlastní kůži prožil, a pak především pokračuje pasáží o tom, co všechno se proti budoucím povodním udělalo:

„Okolo přítoku do Obžery jsme vyčistili potok, opravili obtokovou stoku, za stavidly na rybníce se snížila hráz. U Farského rybníka byl problém, že při povodni se vylévala voda na louku hned pod mostem hlavní cesty na Věšín a už se nevrátila do potoka, ale tekla přes rybník, až se bohužel protrhl. Při opravě i na mou připomínku byla vybudována hráz kolem celého rybníka, což se osvědčilo při povodni v květnu 2006.

Taktéž se opravily bezpečnostní přelivy na Novém a Sobenském rybníku. Na Kotelském rybníce se navýšila celá hráz. Opravovaly se i jiné rybníky na Rožmitálsku, ale ty netečou do Starého Rožmitálu.

Vím, že kdekdo nadává na rybáře, ale že hodně prší, za to rybáři nemohou. Také nejsou vůbec rádi.“

Pojerův e-mail rádi zveřejňujeme, protože podle jeho popisu, co se všechno zlepšilo, už bychom se nemuseli velké vody ani moc bát.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode