První rožmitálská stavba na webu prazdnedomy.cz

20.06.2016 07:18

O prázdném rožmitálském zámku a navíc silně zdevastovaném píšeme často a zámku je věnována vlevo i samostatná rubrika. Tato dominanta města ale není jedinou stavbou, o kterou se majitelé nestarají. Takových větších či menších chátrajících a prázdných stavení najdeme ve Starém Rožmitále i ve městě víc.

Jeden takový dům, který je přímo na rožmitálském náměstí, se nyní ocitl na webové stránce https://www.prazdnedomy.cz/ , kterou spravuje skupinka nadšenců pátrajících po vybydlených, prázdných a bezdomovce přitahujících objektech. Kolik je v Česku „domů hrůzy“, jak o nich píší Lidové noviny, nikdo neví. Faktem však je, že na webu prazdnedomy.cz  už jich evidují přes tisíc.

„Chceme vytvořit tlak na úředníky a stát“, říká pro deník spoluautor webu Radomír Kočí, „aby se tím začali zabývat, ale i na vlastníky, pořád se jich ptát, proč to tak nechávají. Ale je to služba i pro normální lidi, aby si mohli třeba prázdný dům koupit, když je ta možnost.“

Zchátralé budovy trápí především starosty, píší dále Lidové noviny. Neznamenají totiž jen vadu na kráse, ale i hrozbu, že někoho zraní. Pomoci by jim měl občanský zákoník. Ale až za deset let od doby, kdy začal platit, tedy v roce 2024. Tehdy bude moci začít stát vyvlastňovat ty nemovitosti, o které se jejich majitel deset let nestará.

Dům č. p. 5 měl tu čest se octnout jako první z Rožmitálu na webu prazdnedomy.cz. Prázdných domů na náměstí a nejen zde je ovšem mnohem víc.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode