R. Marshall se nechtěl podílet na pašování konfliktních minerálů

23.10.2019 06:36

Poslední dva dny jsme informovali o probíhajícím sporu majitele rožmitálského zámku Rodericka Marshalla, který zažaloval u Mezinárodního centra pro urovnávání investičních sporů (ICSID) stát Rwanda za zmařenou investici. Dnes přinášíme zatím poslední pohled na soudní řízení.

V žalobě se uvádí, že podle zjištění expertů Rwanda vyváží více minerálů, než je schopna na svém malém území vytěžit. Rwandská vláda sice zavedla certifikace, aby se zabránilo prodeji rwandských minerálů, které byly ve skutečnosti propašovány z Demokratické republiky Kongo, velmi bohaté na přírodní zdroje, systém ale úmyslně nefunguje.

Tady je totiž problém. Mezinárodní společenství už roky odsuzuje Kongo za genderové a sexuální násilí, které v této ozbrojenými konflikty zmítané zemi panuje. Navíc minerály zde těží v nepředstavitelných podmínkách i sedmileté děti. USA import hornin z Konga přímo zakázaly a firmy používající tantal, wolfram a další vzácné minerály musejí prokazovat jejich původ. Ostatní země včetně největšího odběratele Číny se jej snaží dobrovolně zastavit.

Žalující strana uvádí, že je všeobecně známo, že se minerály z Konga pašují nákladními automobily a přes jezero Kivu. Ve Rwandě pak putují do dolů, které jsou jen Potěmkinovými vesnicemi. Zde jsou označeny původem z Rwandy a exportovány. Má se prý za to, že více než polovina vyvážených rwandských minerálů je ve skutečnosti konžská a koltanové rudy obsahující tantal dokonce přes 90 procent. Rwanda prý přivírá oči, neboť je to pro ni i pašeráky výhodné. Stát má z exportu vyšší výnosy a vylepšenými ekonomickými statistikami vábí do země investory.

Do těchto nekalých praktik chtěly rwandské úřady zatáhnout i těžařskou firmu National Resources Development (NRD), kterou přes americké společnosti The Spalena Company a  Bay View Group vlastnil pan Marshall. Ten to ale odmítl a to byl pak, podle obžaloby, jeden z důvodů znárodnění jeho majetku bez náhrady.

Nutno dodat, že Rwanda u soudu nařčení z pašování důrazně odmítla. V následujících měsících budou obě znesvářené strany svá obvinění prokazovat.

 

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode