Radar na vrchu Praha dosloužil

06.06.2015 05:49

Už před patnácti lety instaloval Český hydrometeorologický ústav na vrcholu vrchu Praha meteorologický radar, jehož snímky znázorňují místa, na kterých se vyskytují srážky (přeháňky, bouřky, trvalé srážky). Dosah radaru je 250 km a pokrývá tedy i část území v Německu.

V těchto dnech však naopak naši meteorologové přijímají data od našich západních sousedů, neboť radar na jižním svahu Brd je od 27. dubna 2015 odstaven a začala jeho kompletní výměna. Nový radar by měl sloužit od poloviny června.

V České republice slouží ještě jeden meteorologický radar, a to na Moravě na Drahanské vrchovině. I ten čeká na konci léta kompletní výměna.

Radar vysílá elektromagnetické vlnění o délce 2 - 10 cm v krátkých pulzech s vysokým okamžitým výkonem. Vlnění následně dopadne na vodní kapky nebo ledové krystaly v oblačnosti a odrazí se zpět k radaru (anténě). Radar data zpracuje a zjistí vertikální mohutnost oblaku, rychlost postupu oblačnosti a množství vodních kapek na daném místě v oblaku. Meteorologické radary ovšem nejsou přesné, slouží spíše pro orientační určení intenzit srážek a jejich rozložení. Radary nepřesně zohledňují vyšší úhrny srážek na horách, srážky nedopadající na zemský povrch (srážky, které se při cestě z oblaku vypaří) a občas zobrazují pozemní cíle (odrazy od terénu, letadel). Pro přesné určení úhrnu srážek se používají meteorologické stanice, kterých je na území České republiky přes stovku.

Pokud jde o předpověď počasí v celé Evropě, ale i přímo v Rožmitálu, použijte https://www.windyty.com/

Radar na vrcholu 862 metrů vysoké Prahy, v popředí farní kostel ve Starém Rožmitále.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode