Rekordní účast na výroční valné hromadě

06.01.2019 22:06

Rekordní účast provázela včerejší výroční valnou hromadu dobrovolných hasičů ve Starém Rožmitále. Při příchodu do sálu je ovšem čekalo překvapení, když jim hospodářka po zaplacení 140 Kč ročního členského příspěvku věnovala novou, tentokrát v plastu zalitou, členskou legitimaci. Hned koloval vtip, že nová karta opravňuje hasiče k neomezené konzumaci nápojů v hospůdce U splavu, kde se hromada konala. Samozřejmě tomu tak nebylo, ale na závěr sezení byli všichni pohoštěni smaženým vepřovým řízkem s brambory a věnečky, které věnovala ten den zrovna narozeniny slavící Helena Knížková.

Jednání se kromě členů domácího sboru zúčastnili také hosté – místostarosta města Mgr. Pavel Bártl, František Polák za 9. okrsek hasičů a okresní komisi, Antonín Lévl za SDH Rožmitál, Ing. Petr Pazderník a Ing. Josef Hrdina za oddíl národní házené Spartaku Rožmitál. Dva posledně jmenovaní ovšem na schůzi vystupovali v dvojroli, neboť jsou ve Starém Rožmitále i dobrovolnými hasiči.

Po zahájení uctili přítomní minutou ticha památku dlouholetých členů, kteří v loňském roce opustili řady staroměstského hasičského sboru - Růženy Komancové a Michala Bučka. Paní Komancová byla aktivní členkou 17 let, pan Bučko 39 let.

Ve zprávě o činnosti vyzdvihl starosta sboru Milan Polák jak odbornou připravenost a společenskou aktivitu staroměstských hasičů, tak starost o mládež. V srpnu se naši hasiči podíleli na likvidaci dvou požárů polí s pšenicí, kdy společně s jedním družstvem rožmitálské JPO II doplňovali z Podzámeckého rybníka vodu do cisteren. Připravenost prokázali i při cvičení 9. okrsku v říjnu ve Vševilech, kdy se prověřovala dálková doprava vody.

V soutěžích celoročně dominují staroměstští mladí hasiči. Naposled to bylo vidět začátkem prosince, kdy vyhráli soutěž o Malý erb města Rožmitálu. Jednou si zasoutěžily i ženy a jak už bývá ve Voltuši zvykem – noční soutěž opět vyhrály.

Hasiči jsou především vidět přímo v obci. Každou první sobotu v měsíci sbírají po domácnostech papír, jednou ročně železo a další kovy a také brigádničí na obecních pozemcích ve prospěch spoluobčanů.

A dovedou se i bavit a pobavit. Začíná to plesem (letos bude 9. února), pokračuje stavěním máje, přípravou hranice a pálením čarodějnic, retrojízdou obcí i městem na 1. máje, představeními Divadelního spolku holek a končí…Raději tuto větu neukončíme, abychom na něco nezapomněli. Ostatně činnosti SDH ve Starém Rožmitále se věnujeme celoročně na tomto webu, stačí jen nahlédnout do rubriky Hasiči nebo Novinky.

Zprávu starosty pak doplnila Lenka Vaňková s podrobnostmi o výcviku hasičátek, který leckdy mohou sledovat i obyvatelé obce, a to když na plácku o víkendech zaburácí na břehu Vlčavy čerpadlo.

Paní Vaňková sklidila velký potlesk stejně jako další tři aktéři, z nichž byla sice přítomna pouze jedna třetina, což ovšem nic neubíralo na jejich zásluhách. Dárkovými koši byli odměněni Jan Mora a Milan Hochmut, kteří vloni již po páté vyhráli prestižní závod v plné zbroji do Svatohorských schodů a jsou i držiteli traťového rekordu. Aplaudován byl i Josef Hrdina, který se 10. ledna dožívá jubilea pětaosmdesáti let. Členem sboru je neuvěřitelných 66 let. Jemu se vyrovná jen jen o rok starší Jiří Plachý, který vstoupil mezi hasiče rovněž 1. ledna 1953.

Tradičně uspokojivou zprávu o hospodaření podala Marie Stoklasová a s výsledky činnosti revizní komise seznámil hasiče Jiří Homulka. V diskuzi vystoupili především hosté, kterým se jednání starorožmitálských hasičů očividně líbilo. Návrh činnosti v roce 2019 přítomní členové schválili jednomyslně.

Tak ať jsme neméně tak úspěšní jako vloni!

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode