Rozhodnutí pozemkového úřadu církev nenapadne

26.01.2016 19:45

Přišel nám dotaz čtenáře, ve kterém reaguje na zamítavé stanovisko Státního pozemkového úřadu na žádost Arcibiskupství pražského o vrácení lesních pozemků v bývalém Vojenském újezdu Brdy. (viz naše zpráva https://www.staryrozmital.cz/news/cirkvi-o-fous-uteklo-3174-hektaru-lesu-v-brdech/ ). Čtenář by rád mapu, z níž by bylo patrno, o co církev žádala. Pomozme si opět deníkem Právo, z něhož jsme už citovali 15. ledna 2016, který takovou mapičku zveřejnil. Tady je:

Nutno ovšem podotknout, že to je mapka CHKO Brdy a nikoli jen bývalého újezdu. Jsou na ní zakresleny všechny požadavky katolické církve na vrácení pozemků v Brdech (nejen Arcibiskupství pražského, ale také Metropolitní kapituly sv. Víta v Praze a Římskokatolické farnosti ve Spáleném Poříčí) o celkové rozloze 26 tisíc hektarů. Podle Práva zatím církev dostala zpět 20 tisíc hektarů.

Definitivně bylo zamítnuto 3174 hektarů v bývalém vojenském újezdu, o nichž krajský SPÚ rozhodl v polovině prosince loňského roku, tedy v době, kdy ještě existoval vojenský újezd.

Všechny církevní nároky odmítlo také ministerstvo obrany s poukazem, že zákon už počítal s tím, že za nevydané pozemky, i za ty ve vojenských újezdech, dostane církev paušální náhradu ve výši 59 miliard korun, která bude vyplácena 30 let, navýšená o inflaci.

Na otázku redaktora Práva Oldřicha Dandy, zda pražská arcidiecéze napadne rozhodnutí pozemkového úřadu u soudu, odpověděl její ekonom Karel Štícha, že ne, protože se tak stalo podle zákona.

Celý článek Práva najdete na https://www.novinky.cz/domaci/391890-cirkvi-o-fous-uteklo-3174-hektaru-lesu-v-brdech.html

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode