Rožmitál a 28. říjen 1918 4/4

26.10.2018 05:16

Lidé vzpomínali na své nejbližší, kteří padli ve válečných zákopech. A že jich bylo! Jen  z Rožmitálska narukovalo na frontu na tisíc mužů a každý čtvrtý se nevrátil. Všude se stavěly pomníky, na nichž byla s úctou vepsána jména padlých,tedy těch, kteří se vyhlášení Československé republiky nedočkali či po několika týdnech či měsících po návratu domů podlehli zraněním.

Pomník na památku padlých má Rožmitál i Starý Rožmitál. Ve městě jej vytvořili ak. sochař Josef Bílek a architekt Vilém Kvasnička, ten ve Starém Rožmitále je dílem rožmitálského kamenického mistra Františka Habady.

Stavba pomníku ve Starém Rožmitále vzbuzovala všeobecnou pozornost. Žulový broušený jehlan obezděný kameny ze stejného materiálu, byl postaven mezi lípami svobody u silnice pod kostelem, kde byl udělán malý násep, aby se pomník dostal do úrovně silnice. Kolem něj byl vybudován nízký dřevěný plůtek.

V pátek 28. října 1921 dopoledne byl pomník slavnostně odhalen. Průvod účastníků se seřadil na prostranství Na chmelnici, kde byla postavena velká brána. V dlouhém průvodu za pěkného počasí budily velkou pozornost dva alegorické vozy. Na prvním byl znázorněn výjev ze světové války a druhý představoval symbol Svobody.

U pomníku vystoupil s projevem řídící učitel Antonín Hejnic z Nepomuku, jenž se světové války zúčastnil jako voják – nejdříve přes jeden rok jako ošetřovatel nemocných v Písku, a pak jako voják a důstojník v poli. Poznal tedy válku důkladně, její útrapy a hrůzy, zvláště když byl při vykopávání mrtvol, jež měly být přeneseny na vojenský hřbitov nebo převezeny do vlasti mrtvého, což v řeči vylíčil. Jeho projev hluboce dojal všechny přítomné, poznamenal si učitel Václav Matoušek.

Poté hudba zahrála hymnu a byly stříleny slavnostní salvy. Odpoledne následovaly ve dvou starorožmitálských hospodách taneční zábavy. Výtěžek ze zábav, prodeje cukroví a sbírek při sázení stromků, při vlastní slávě a o věnečku pokryl téměř polovinu nákladů na stavbu pomníku a slavnost. Zbytek zafinancovala obec, která věnovala nájemné za pronajatou honitbu.  

Od těch dob nám pomník mezi lípami svobody připomíná oběti první a později i druhé světové války ze Starého Rožmitálu i vznik samostatného Československa před sto lety.

Ve prospěch stavby pomníku ve městě byla vydána propagační pohlednice.

Pomník ve Starém Rožmitále v 70. letech ...

... a dnes.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode