Rožmitál nesouhlasí s destinační agenturou Brdy

02.12.2016 03:24

Některé obce v okolí Brd, mezi nimi i Rožmitál p. Tř., nechtějí vstoupit do destinační agentury, která bude mít na starosti rozvoj turistiky v nové Chráněné krajinné oblasti Brdy. Včera o tom informovala ČTK, jejíž zprávu zveřejnil Příbramský deník.

Například zastupitelé Rožmitálu už tuto možnost zamítli, výhrady mají k návrhu stanov. Se záměrem přišlo vedení Příbrami, iniciátorem bylo podle starosty Jindřicha Vařeky ministerstvo pro místní rozvoj.

"Ve stanovách je moc bodů, které se nám nelíbí," řekl ČTK starosta Rožmitálu Ing. Josef Vondrášek. Vadí mu, že některé informace o společnosti jsou údajně tajné nebo na zablokovaných webových stránkách. "Mluví se tam o nějaké hospodářské činnosti. Nevím, co by obce dělaly za hospodářskou činnost, jak by docházelo k dělení výtěžku," dodal.

Destinační společnost, jejímž členem mají být například i Vojenské lesy, bude mimo jiné získávat dotace na výstavbu parkovišť, značení přístupových cest a další infrastruktury. Podle Vařeky by mohla začít fungovat od příštího roku.

Financování společnosti bude zajištěno zejména z členských vkladů, fondů EU, příspěvků krajů a veřejné správy. Města by měla za každého obyvatele přispívat ročně 20 korun. Velikost příspěvku bude odpovídat i počtu hlasů z celkového kvora, které bude dáno součtem hlasů všech obcí. Právě to se ale některým starostům nelíbí. "Zatím je to postaveno tak, že když Příbram a Vojenské lesy zvednou ruku, tak ostatní tam už ani nemusejí být," namítl Vondrášek.

Padrť v Brdech ve 20. letech 20. století

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode