Rožmitál v rožmitálském kině

18.01.2016 07:57

Zítra 19. ledna 2016 od 20 hodin za pouhých 70 korun můžete v rožmitálském kině shlédnout celovečerní firm Skřivánčí ticho režiséra Antonína Máši, který se natáčel v roce 1989 na řadě známých míst v Rožmitále pod Třemšínem. Uvidíte zde rozestavěný kulturní dům ve Starém Rožmitále, semafor pod kaplankami, záběry přes Podzámecký rybník a hlavně Havlíčkovu ulici, kde v jednom domě bydlel téměř hlavní hrdina, kterého si zahrál Petr Čepek. Dále se ve filmu blýskli skvělými rolemi i Ladislav Frej, Jiří Kodet, Leoš Suchařípa, Vítězslav Jandák, Naďa Konvalinková a řada dalších známých herců.

Film byl promítán pouze v několika kinech v roce 1990 a poté jen 5. srpna 2014 z filmového archivu na televizním kanálu CS film, na což jsme předem v této rubrice upozorňovali.

Po zítřejším promítnutí v Rožmitálu p. Tř. patrně poputuje zpátky do filmového archivu a stěží už ho někdo kdy uvidí. Prostě - vstupné se určitě každému vyplatí. Pár minut filmu, kde je shodou okolností rožmitálské nákupní středisko a Starý Rožmitál, si pusťte zde: https://www.csfilm.cz/?option=com_jmovies&Itemid=&task=detail&id=1421

Jedna z recenzí filmu Skřivánčí ticho:

Československé drama pojednávající o tvůrčí krizi a celkové životní nespokojenosti skladatele vážné hudby Josefa Chvály. Autora majestátních hudebních opusů, o něž však v současné době už není zájem, zahrál svým intelektuálně-zádumčivým způsobem Ladislav Frej, jenž se rozhodne odjet na venkov do obce Dubí (Rožmitál) za svými příbuznými nabrat sil po zklamání a uklidnit svou rozbouřenou mysl. Zde nalézá svého otce Jiřího Pleskota, dominantního bratra, podnikavého starostu obce, jako vždy nespoutaně divokého Petra Čepka a majetek schraňující sestru Zdenu Hadrbolcovou s jejich rodinami, avšak po zjištění místních poměrů a potyčce s bratrem (jenž je mnohem méně statný, avšak diametrálně temperamentnější) klid nenalézá. Naopak, nechtíc se definitivně odcizit od rodiny je nucen ustoupit a ponížit se. Snímek je zaměřen dosti ekologicky a varuje před neuváženou megalomanskou výstavbou demolující přírodu. V rolích Josefových přátel, či spíše známých z uměleckých kruhů se představili typicky výstřední Leoš Suchařípa, totálně nevychovaný a nechutný Jan Schmid, poťouchlý křivák Michal Pavlata a sexuálně nevybitý podivín Jiří Štědroň. Skladatelovu partnerku ztvárnila nevýrazná Táňa Fischerová. Soudím, že se zřejmě nejedná o nejlepší dílo skvělého režiséra Antonína Máši, spíše bych ho označil za jeden z nejlepších výkonů Ladislava Freje, avšak o zklamání dle mého pohledu nemůže být vůbec řeč. Byť některé scény či postavy jsou lehce nedomyšlené, Mášovy snímky se mi líbí a jedná se opět o neprávem zapomenuté zajímavé dílo vzniklé v době politických změn a jako mnoho jiných filmů z této doby by si zasloužilo více pozornosti.

Snímky z filmu jsou z www.kinobox.cz



 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode