Rožmitálské panství bude jen jednou z pěti lesních správ

27.06.2013 14:04

Ekonom Arcibiskupství pražského Karel Štícha (60) poskytl v květnu 2013 obsáhlý rozhovor ekonomickému týdeníku Euro, ve kterém popisuje peripetie s navracením majetku na základě církevních restitucí. Už titulek interview „Musíme státu dokazovat, jak nás okradl“ mluví za všechno.

Nás v této souvislosti zajímá vývoj kolem navracení lesů kolem Rožmitálu. Ostatně naposledy jsme se této kauze věnovali v Novinkách 11. února 2013 ve zprávě https://www.staryrozmital.cz/news/do-dvou-let-budou-v-rozmitalskych-lesich-hospodarit-zamestnanci-cirkve/ a před tím ještě 11. ledna 2013.

V rozhovoru pro Euro pan Štícha na otázku jak velký lesní majetek bude arcibiskupství spravovat a kolik bude zaměstnávat lidí, odpovídá: „Neodhadnu, kolik lesů nám přesně vrátí, ale včetně lesů farností by to mělo být do dvaceti tisíc hektarů. Zatím počítáme asi do dvaceti lidí. Hospodářství bude rozděleno do pěti lesních správ, které jsou polohově hodně rozházené – Blatno u Chomutova, Rožmitál pod Třemšínem, Týn nad Vltavou, Jílové a Nový Rychnov a Červená Řečice, ty jsou dohromady.“ Dodejme, že podle dostupných informací, na Rožmitálsku zažádalo arcibiskupství o cca 3 500 hektarů lesa. Celý rozhovor si můžete přečíst na: https://euro.e15.cz/archiv/musime-statu-dokazovat-jak-nas-okradl-989485

Cesta na Třemšín je nádherná v jakékoliv roční době a za jakéhokoliv počasí.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode