Rožmitálskému zámku bude pomáhat spolek Rožmitálský zámek – 1/2

02.03.2019 00:05

Do spolkového rejstříku vedeného u Městského soudu v Praze byl 6. února 2019 zapsán spolek Rožmitálský zámek z. s., jehož předsedkyní se stala Kristýna Machová (44) z Prahy. Co si dal nový spolek do vínku?

Jak už sám název napovídá, chce pečovat o zámek a přilehlý park a tím přispět k zachování našeho kulturního dědictví. Konkrétně to například znamená, že bude vyvíjet poradní a pomocnou pracovní činnost, například formou brigád, při správě zámku. V objektu bude organizovat kulturní, umělecké a vzdělávací akce pro veřejnost a bude pomáhat při získávání dotací, sponzorských darů a při komerčním využití zámku, například filmaři. V neposlední řadě bude prostředníkem mezi majitelem, veřejností a médii.

Naskýtá se otázka, zda neztratil Czech National Trust o rožmitálský zámek zájem. Ředitelka trustu Eva Heyd a členka výboru nového spolku vysvětlila, že spolek nebude nahrazovat aktivity CNT a zámek zůstane i nadále jedním z pilotních projektů trustu. Trust totiž přeci jen má větší možnosti zámek prosazovat na celostátní, ba dokonce mezinárodní úrovni.

A tak se vtírá hned druhá otázka, co na to majitel zámku Trinity Coop. Jak máme zprávy z důvěryhodných pramenů, jednatelka firmy a pětinová majitelka zámku Ing. Zuzana Mruškovičová má na stavebním i společenském povznesení zámku velký zájem a snaží se být v rámci svých možností činnosti spolku i trustu nápomocná. Čtyřpětinový vlastník Dr. Roderick Marshall je však dlouhodobě v Bostonu, a jak už asi je u něho zvykem, zámek ho v podstatě nezajímá.

A tak se vnucuje třetí otázka… Ji a odpověď na ni si ale necháme až na pondělí.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode