Rožmitálský zámek: Město slíbilo tvrdší postup vůči majiteli

14.11.2014 14:58

Zřícená střecha na nejcennější části zámku v Rožmitále pod Třemšínem přiměla stavební úřad MěÚ ke kontrolní prohlídce této dominanty města.

Prohlídka podle §§ 133 a 134 stavebního zákona se uskutečnila 14. listopadu 2014 od devíti hodin za účasti pracovníků stavebního úřadu města a jeho místostarosty, odělení památkové péče odboru koncepce a rozvoje Městského úřadu v Příbrami, Památkové inpekce Ministerstva kultury ČR a Národního památkového ústavu v Praze..

Nejdůležitější osobou jednání, které se přímo v zámku, ale i na radnici protáhlo na celé dopoledne, byl ovšem advokát Mgr. Gabriel Brenka, jenž už několik let zastupuje majitele zámku – společnost Trinity Coop s.r.o. Tu vlastní ze čtyř pětin dr. Roderick Marshall a z jedné pětiny Ing. Zuzana Mruškovicová, oba toho času ale dlouhodobě ve Rwandě (viz náš materiál Kdo je majitel rožmitálského zámku).

Bylo zcela evidentní, že pan Brenka, který sám přiznává havarijní stav objektu, nemá vůbec žádné dispozice od majitelů a bude je o stavu zámku, který se podle přítomných odborníků do dvou let zcela rozpadne, teprve informovat.

S jakým úspěchem je ovšem ve hvězdách. O svůj majetek nemají už léta zájem, tak proč by měli mít nyní!

Každopádně bylo na kontrolní prohlídce dosaženo shody v tom, že město podle stavebního zákona a památkáři podle památkového zákona budou postupovat vůči Trinity Coop mnohem razantněji. Lze jen doufat, že výše a frekvence pokut, které bude muset majitel platit, ho rychle přesvědčí, že by měl peníze raději než úřadům dávat do zámku.

Zřícením střechy 23. října 2014 se odkryl alespoň částečný pohled na Podzámecký rybník. Až spadne celý zámek, bude výhled na rybník dokonalý.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode