Rožmitálský zámek není lidem jedno

25.09.2017 07:04

Každý den přibude na podpisových arších s otevřeným dopisem majitelům rožmitálského zámku Rodericku Marshallovi a Zuzaně Mruškovičové několik desítek podpisů. Na webu https://www.petice24.com/zamek_rozmitalptr, kde je také možné připojit podpis, lidé ještě připisují zajímavé doušky.

„Je už konečně potřeba začít něco dělat pro mladé rodiny, které se do města vrací a díky zámku, který bude funkční, budou nejen finance pro město ( z turismu), ale zároveň i pro lidi ve městě. I když jeden fakt zůstává, jen oprava zámku a jeho zprovoznění na probuzení města opravdu nestačí. Je třeba povzbudit chuť lidí podílet se na znovuobrození života v našem malém městečku a přivést sem další pokolení“, napsala paní Sadílková z Rožmitálu.

Pan Beran z Bezděkova na webu uvedl: „Pokud během dlouhého času chátrání nebylo vhodné podhoubí k tomu, aby vznikl nějaký plán k záchraně a zpřístupnění, tak kdy jindy než nyní by se mělo začít - v této skvělé době kdy regiony zažívají zájem o lokální služby, produkty, tradice, upadá porevoluční fascinace z globalizace a zájem o kulturu roste, vznikají báječné projekty účelové i krásné. Citlivě zrekonstruované památky mohou sloužit nejen k turismu a jako symbol doby, ale i k realizaci lokálních potřeb a není třeba kdoví jaké honosnosti.

Jistě by se našlo spoustu nápadů a zájmů nejen z řad místních. Ovšem rožmitálský zámek stále spí. Smutný důkaz neschopnosti stávajících 'vládců zámku'. Chybí peníze nebo spíše rozhled? Rozhodně mě mrzí zabedněnost zámku i lidí, kteří mají možnost s tímhle ostudným stavem něco udělat.“

Pan Klíma z Březnice trefně napsal, co asi ostudní majitelé zámku dosud nevědí: "Dobrá pověst je lepší než peníze. (BONA OPINIO HOMINUM TUTIOR PECUNIA EST)“.

Dopis lidé podepisují také v Cvokařském muzeu ve Starém Rožmitále

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode