Rožmitálský zámek není pro církev vůbec dobrou referencí

31.08.2015 03:54

Zámek v Rožmitále pod Třemšínem, dříve hrdé sídlo Lvů a později Gryspeků a po Bílého hoře hospodářská centrála pražského arcibiskupa, nedělá katolické církvi žádnou dobrou reklamu. Přestože se jej před třemi lety elegantně zbavila a tvrdí, že už jí do zámku nic není, nemine měsíc, aby se jako onen pověstný kostlivec ve skříni kauza rožmitálské památky někde neobjevila.

Co je nám známo, mimo jiných se o „hospodaření“ pražského arcibiskupa otřel tabletový týdeník Dotyk.cz v článku Pražské arcibiskupství vstupuje do hotelového byznysu.

Časopis píše, že arcidiecéze chce vybudovat a provozovat zámecký hotel nedaleko Prahy. Má vzniknout přestavbou nyní nevyužívaného renezančního čtyřkřídlého zámku v Dolních Břežanech, který je už zhruba patnáct let zpět v majetku katolické církve. Výstavba zámeckého hotelu, jež má začít v příštím roce, je prvním podobným projektem katolické církve v České republice.

„Navzdory jisté výjimečnosti dolnobřežanského hotelu nejde o jediný komerční projekt, do kterého se církev v městečku u Prahy zapojila. A také nejde o jediný vrácený zámek, kde se v minulosti pokoušela uplatnit klasický byznysový model. Ne vždy to ale dopadlo tak, jak církevní hodnostáři plánovali,“ píše týdeník.

„Jako výstraha by mohl sloužit zámek v Rožmitále pod Třemšínem,“ pokračuje Dotyk.cz na jiném místě. „Církev jej získala od města v roce 1998 a v roce 2000 se kvůli jeho obnově spojila s americkým podnikatelem Roderickem Marshallem. Společná firma Trinity Coop, v níž mělo pražské arcibiskupství 20 % a Marshall 80 %, však s rekonstrukcí nijak nepohnula. Zámek do dnešních dnů jenom chátrá, k nelibosti místních obyvatel.

Nakonec arcibiskupství pražské v roce 2012 z firmy úplně vycouvalo. K zámku se nyní už nehlásí a dosavadní majoritní vlastník Roderick Marshall, údajně vydělávající na těžbě nerostných surovin ve Rwandě, jakbysmet.

I to jsou patrně důvody, proč jde katolická církev do obnovy zámku v Dolních Břežanech zatím sama, bez dalších společníků. Je otázkou, nakolik bude tentokrát úspěšná.“

Tolik tabletový týdeník Dotyk.cz. Co k tomu dodat? Rožmitálský zámek měl a má smůlu.

Co kdyby Arcibiskupství pražské požádalo pana Marshalla, se kterým mělo nadstandardní vztahy, aby mu zámek vrátil. Třeba by arcibiskup Dominik kardinál Duka, který v roce 2010 vystřídal v Arcibiskupském paláci na Hradčanech Miloslava kardinála Vlka, měl k našemu zámku jiný vztah.

Nádvoří zámku v současnosti

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode