Rožmitálský zámek patrně změní majitele

01.04.2017 06:11

Zdevastovaný, médii tolikrát propíraný zámek v Rožmitále pod Třemšínem se asi brzy dostane opět do centra pozornosti. Úředníci na ministerstvu kultury totiž v tichosti připravují vyhlášku, která by umožnila poněkud jinak vykládat § 15 odst. 3 zákona 20/1987 Sb. o státní památkové péči přijatého ještě Českou národní radou.

Zákon, který od roku 1987 prošel několika novelizacemi, v tomto paragrafu sice umožňuje vyvlastnění památkového objektu, o nějž se majitel nestará, k tomu ale nikdy za 30 let jeho platnosti nedošlo. Stát se dosud vždy bránil vyvlastnění, protože by na sebe převzal náklady za záchranu památky.

Nová vyhláška, které na ministerstvu přezdívají lex Rožmitál (asi podle vzoru lex Babiš), by umožnila vyvlastnění památky pro předem určeného zájemce. Ředitel legislativního a právního odboru Mgr. Jan Šupka řekl pro ČTK, že „stát by se tak nemusel bát, že utrpí jeho rozpočet. Nový vlastník by totiž musel ještě před vyvlastněním složit kauci ve výši předpokládaných nákladů na opravy“.

A kdo je onen tajemný zachránce, který by se hodlal o zámek starat s péčí řádného hospodáře? Není to nikdo jiný, než potomci posledního majitele zámku a rožmitálského panství než bylo jako konfiskovaný majetek po Bílé hoře předáno císařem do rukou pražského arcibiskupa. Bavorská větev Gryspeků, která přežila všechny turbulence  staletí a žije dnes zaopatřená u Landshutu, je rozhodnuta vzít osud rožmitálského zámku opět do svých rukou.

Baronka Roma Griessenbeck von Griessenbach und Hahnreit žijící v jižním Německu shromažďovala přes 50 let data o svých předcích v Čechách. Nyní je zpracovala do knihy, která nedávno vyšla i v češtině.

Zámek na snímku z archivu Podbrdského muzea

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode