Rožmitálský zámek se začíná rozpadat

27.10.2014 04:33

Ve čtvrtek 23. října 2014 asi ve dvě hodiny odpoledne se zřítila v délce 15 metrů střecha na zámku v Rožmitále pod Třemšínem. K havárii střechy včetně krovu došlo v nejstarší části bývalého městského hradu, který byl později přestavěn na pivovar a kde se vařilo pivo do roku 1942.

Střecha se propadla dovnitř objektu, ale část trámů a zdiva spadla na veřejnou komunikací – Hofmeisterovu ulici před domek nazývaný Platýz. Naštěstí zde zrovna nikdo nešel ani nejel.

Předešlá havárie se týkala stodoly patřící k zámku, která spadla jako podťatá sekyrou 9. června 2012.  Je to už druhá mimořádná událost, kterou nám svým laxním přístupem servíruje osmdesátiprocentní majitel zámku – americký státní příslušník Roderick Marshall (58), který těží nerosty ve Rwandě a svůj rožmitálský majetek, ke kterému přišel díky Arcibiskupství pražskému, zcela ignoruje.

Patrně k zámku, jehož historie sahá až k slavnému rodu Lvů z Rožmitálu, přišel hodně výhodně, jinak by se přeci snažil svoji „investici“ ochránit.  Ale pan Marshall mlčí a osud historického zámku je mu zcela lhostejný, stejně jako je lhostejný pražskému arcibiskupovi, jenž se ho elegantně zbavil a odmítá za jeho havarijní stav jakoukoli odpovědnost.

Zoufalství kolem rožmitálského zámku si můžete připomenout na https://www.staryrozmital.cz/kauza-rozmitalsky-zamek/

Část zámku 23. října 2014 po čtrnácté hodině už bez střechy.

Idylický pohled na zámek. Úsek, kde se zřítila střecha, je vpravo dole zakrytý stromy.

 

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode