Rožmitálští hasiči mají každý třetí den poplach

17.02.2019 12:59

Včera se ve věšínské Panáčkovně sešlo na šedesát delegátů a hostů výroční valné hromady 9. okrsku sborů dobrovolných hasičů, tedy okrsku Rožmitál, který je z 31 okrsků v příbramském okrese zdaleka největší jak rozlohou, počtem sborů tak i počtem členů.

V okrsku pracuje 900 hasičů, takže každý desátý hasič v okrese Příbram je z Rožmitálska. Kromě SDH Starý Rožmitál, který má přes sto členů a patří k největším, zahrnuje okrsek dalších 15 sborů – města Rožmitálu pod Třemšínem, Bezděkova, Bukové, Hoděmyšli, Hutí, Modřovic, Pňovic, Sedlice, Strýčkov, Třebska, Věšína, Voltuše, Vranovic, Vševil a Zalán.

Loňský rok zhodnotil starosta okrsku Petr Kašpar, přičemž vyzdvihl činnost nejen v prevenci a likvidaci požárů a následků mimořádných událostí, ale i fakt, že hasiči jsou také zpravidla v obcích tahouny kulturního a společenského života. Dvojnásob to platí například o sboru ve Starém Rožmitále, který byl během odpoledne několikrát vyzdvižen, především pokud jde o práci s dětmi, činnost žen a sportovní výkon v Běhu do Svatohorských schodů Milana Hochmuta a Jana Mory. Oba byli okrskem oceněni diplomy a potlesk patřil i zasloužilému hasiči Josefu Hrdinovi, jenž v lednu oslavil 85. narozeniny.

Pozoruhodný rok prožili vloni dobrovolní hasiči Rožmitálu, jejichž výjezdová jednotka je zařazena do kategorie JPO II/1, což znamená, že vždy čtyři členové drží nepřetržitou pohotovost na mobilních telefonech a jsou díky městu na takových civilních pracovištích, že to mají do zbrojnice co by kamenem dohodil a tak mohou vyjet k zásahu v předepsaném limitu pěti minut. V roce 2018 vyjížděli k 113 událostem, tedy téměř každý třetí den, a to nejen mimo město a okrsek, ale i mimo okres a dokonce i mimo kraj. Náklady ovšem nese jen rožmitálská radnice. Nelze se tedy divit, že v novém vedení města zaznívají hlasy, že když nebudou na činnost přispívat obce, v jejichž rajonu dojde k mimořádné události, bylo by hospodárnější jednotku zrušit.

Dobrovolné hasiče ze Starého Rožmitále zastupovali na výroční valné hromadě Jiří Homulka, Jindřich Jirásek, Jana Trčková a Pavel Zehnula. Záznam z jednání pořizovala rovněž členka staroměstského sboru Marie Stoklasová, jež doposud působila ve vedení 9. okrsku jako zapisovatelka.

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode